İstanbul
Hafif kar yağışlı
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4461 %0.01
38,2126 %0.12
94.792,64 %-0.774
3.447,62 0,28
Ara
Muhalif. GÜNDEM Baro başkanları, CMK ücret tarifesinin yükseltilmesini talep ediyor

Baro başkanları, CMK ücret tarifesinin yükseltilmesini talep ediyor

Baro başkanları, 2024 yılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ücret tarifesindeki yüzde 58’lik artışın kabul edilemez olduğunu belirterek, kadın, çocuk ve engelli bireylerle ilişkin görevlendirmeler dışında yarından itibaren bir ay süreyle CMK zorunlu avukat atamasını otomatik yapan sistemin kapatılması ve görevlendirme taleplerinin yazılı kabul edilmesi kararı aldı.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Barolar Birliğinden (TBB) yapılan açıklamaya göre, Birlik Yönetimi ve baro başkanları, 2024 yılı CMK ücret tarifesi, birikmiş ve ödenmeyen adli yardım ücretleri ile avukatların genel ve ekonomik sorunlarını görüşmek üzere dün toplandı. 54. Baro Başkanları Toplantısı’nın ardından hazırlanan sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.

Sonuç bildirgesinde, Adalet Bakanlığının TBB’ye ilettiği CMK Ücret Tarifesi taslağının ortalama yüzde 90 artış içermesine ve bu oranın dahi TBB tarafından yeterli bulunmadığının bildirilmesine rağmen, tarifenin Resmi Gazete’de yüzde 58 artış ile yayımlanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Avukatlık mesleğinin sorunlarının çözümü için ortak mücadele kararlılığının da vurgulandığı sonuç bildirgesinde, CMK ücretlerinin ödenmesinde verilen hizmetin kamu hizmeti olduğu dikkate alınarak, halen yüzde 20 oranında uygulanan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi istendi.

Sonuç bildirgesinde, CMK ücretlerinin, avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi için tarifenin yıl içinde birden fazla kez yayımlanabilmesine ve artış yapılabilmesine engel teşkil eden yönetmelik hükmünün değiştirilmesi talep edildi.

Bildirgede, ”Kadın, çocuk ve engelli bireylerle ilişkin görevlendirmeler istisna tutulmak üzere bu talepler doğrultusunda, 19 Ocak 2024’ten itibaren bir ay süreyle CMK kapsamındaki Zorunlu Müdafi/Vekil Görevlendirmeleri Otomasyon Sistemi’nin kapatılması, görevlendirme taleplerinin yazılı şekilde kabul edilmesi ve barolarımızın, görev kabul etmeyerek yönteme destek veren meslektaşlar hakkında ceza puanı uygulamaması ilkesel olarak karar altına alınmıştır” ifadesi kullanıldı.

Avukatlık mesleğinin sorunlarına ilişkin Ankara’da, ”Büyük Savunma Mitingi” düzenlenmesi konusunda görüş birliğine varıldığı da aktarıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *