İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. GÜNDEM Benzin istasyonlarına limitli akaryakıt

Benzin istasyonlarına limitli akaryakıt

Akaryakıta son 10 günde 7 kez zam yapıldı.

Okunma Süresi: 2 dk

Kırıkkale'de bulunan Orta Anadolu Rafinerisi dağıtım şirketlerine ellerinde yeterli ürün olmadığını öne sürüp toptan akaryakıt alanlara dağıtımı kesti. Akaryakıt istasyonlarına ise bir gün önce sattığı akaryakıt kadar ürün verilebiliyor.

Tanker bulunamıyor
Tanker sahipleri de zarar ettiklerini öne sürüp dolum tesislerine gitmiyor. Bir akaryakıt bayii, “Örneğin, bir tanker 24 bin litre akaryakıt alıyor. Gece gelen zamdan dolayı 58 bin lira zarar etmiş olacak” dedi. Akaryakıt olsa bile tanker bulamadıklarını belirten akaryakıt istasyonu sahibi, kendilerinin de büyük sıkıntı içinde olduklarını dile getirdi ve şunları söyledi: “İki ay öncesine kadar örneğin 34 bin litrelik tanker 260 bin liraya motorin dolarken bugün gelinen zamlı fiyatla 800 bin lira civarında doluyor. Bunu, akaryakıt istasyonlarının alması, dağıtması mümkün değil. Kârımız daha önce yüzde 15'in üzerindeyken, son zamla bu oran yüzde 5.54'e düştü. Bu 5.54 kârın yarısı dağıtım şirketine, yarısı istasyon sahibine kalıyor. Zararı göze alamayıp istasyonlarını kapatanlar var.

Teminat mektubu
En önemli bir sebep de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt istasyonlarından faaliyet gösterebilmeleri için bağlı oldukları vergi dairesine teminat mektubu verme koşulu getirmesi oldu. Banka faizlerinin yüksek olduğu, herkesin kredi kullanamadığı bir dönemde istasyon sahipleri de teminat, para bulup mal alamaz duruma geldi.”

Şirketler karşı karşıya geldi
Son 10 gün içinde 1, 2, 3, 5, 7 ve 8 Mart tarihlerinde akaryakıta zam yapıldı. Sektörde mali planları alt üst eden bu durum, dağıtıcıları da vurdu. TÜPRAŞ'tan akaryakıt alamayan ya da kısıtlı alabilen dağıtım şirketleri toptan akaryakıt alan firmaların isteğini karşılayamıyor. Bu durum, dağıtımcılarla toptan akaryakıt alanları karşı karşıya getirdi. Sadece istasyonlara sattıkları ürün kadar TÜPRAŞ tarafından satış yapılıyor. Bazı dağıtım şirketleri, yeterince ürün alamadıklarından toptan satışlarını durdurmak için EPDK'dan izin aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *