TBMM Genel kurulunda İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan tarafından “Müzik sektöründeki sorunların araştırılması ve sektör çalışanlarının taleplerine kapsayıcı çözümler üretilmesi” amacıyla verdiği grup önerisi üzerine söz alan CHP Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, farkındalık yaratmak ve konuya dikkat çekmek için konuşmasına kürsüden Dadaloğlu’ndan türkü söyleyerek başladı.
ALKIŞLAR YÜKSELDİ
Türküyü başarıyla yorumlayan Kayışoğlunu, milletvekilleri dikkatle dinledi. Türkünün ilk kıtasını söyledikten sonra konuşmasını, “Oğuzların Avşar boyundan Dadaloğlu bundan tam üç yüz yıl önce Osmanlı’nın göçebe Türkmenlere karşı uyguladığı iskan politikasına böyle isyan etmişti ama tam üç yüz yıldır bu türkü söyleniyor bu topraklarda, TRT’nin arşivinde de mevcut; kimse yasaklayamadı, yasaklayamayacak” diyerek tamamlayan Kayışoğlunu milletvekilleri alkışlayarak kutladı.
AK PARTİLİ VEKİL, BEĞENİSİNİ ELİNİ KALDIRARAK GÖSTERDİ
Kayışoğlu yerine dönerken AKP grubunda ön sırada oturan AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir beğenisini elini havaya kaldırarak gösterdi, Kayışoğlu da AKP’li vekilin yanına giderek ‘çak’ işareti yaptı.
ÖNERGE REDDEDİLDİ
İYİ Parti tarafından "Müzik sektörünün sorunları ve sektör çalışanlarının taleplerine kapsayıcı çözümler bulunması" amacıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan önerge AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.
Önergede, salgın sürecinden en çok etkilenenlerin başında gelen müzik ve eğlence sektörünün, normalleşme döneminde ayakta kalabilmek için destek beklerken, saat sınırlaması getirilmesinin, sektör çalışanlarının umutlarını “ortadan kaldırdığı” vurgulandı.
İYİ Parti TBMM Grubu, Türkkan'ın verdiği önergenin, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini duyurdu.
Önergenin gerekçesinde şöyle denildi:
Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı, 1 Temmuz itibariyle hayata geçecek normalleşme kararları çerçevesinde müzik yasağı saat 24.00 olarak belirlenmiştir. Salgın sürecinin bedelini en ağır şekilde ödeyen müzik ve eğlence sektörü, normalleşme döneminde ayakta kalabilmek için destek beklerken, bahse konu yasaklar sektör çalışanlarının umutlarını ortadan kaldırmaktadır.
Müzik sektörü bu yasakların temel sebebinin, ‘salgını fırsat bilerek farklı yaşam tarzlarının baskılanması' olarak görmektedir. Kamuoyunda bütün yasak ve sınırlamaların kaldırılması beklenirken, müzik yasağının 24.00 olarak belirlenmesi yalnızca eğlence ve müzik sektörünün sorunlarını derinleştirmekle kalmamakta, aynı zamanda iktidarın kültür ve sanat faaliyetlerinin toplumu dönüştürücü etkisinden ne denli endişe ettiğini açıkça ortaya koymaktadır.
İktidarın salgın boyunca benimsemiş olduğu toplumu kutuplaştıran, paydaşlar arasında nefret duvarları ören, ayrıştıran, ötekileştiren söylem ve politikaları telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Tüm bu hususlar ışığında, müzik sektöründeki sorunların araştırılması ve sektör çalışanlarının taleplerine kapsayıcı çözümler üretilmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci, İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur.