Türkiye'nin gündeminin yeni anayasa olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Twitter hesabından, "1982 Anayasası Değil! 2023 Anayasası" başlığıyla bir açıklamada bulundu.
"Cumhuriyetimizin 100. yılında başlayan TBMM’nin 28. Döneminde, Türkiye’nin yeni, sivil, kuşatıcı, özgürlükçü, koruyucu, sosyal ve halk iradesinin daha da güçlendiği bir anayasaya kavuşması toplumun en büyük beklentilerinden biridir." ifadelerini kullanan Uçum, "Türkiye’de anayasalar kabul edildikleri yılın adıyla anılır. Yürürlükteki anayasa da bu sebeple 1982 Anayasası olarak adlandırılır. Ancak bu hukuki bir zorunluluk değildir. Bilimsel ve yargısal bir teamüldür.
Bu nedenle Türkiye eğer 2028’e kadar devam edecek TBMM’nin 28. Döneminde yeni bir anayasaya ulaşırsa yeni anayasa 2024 veya sonraki bir yasama yılında kabul edilse bile 2023 ANAYASASI olarak adlandırılması çok anlamlı olur.
Anayasanın bu şekilde adlandırılacağı Anayasanın başlangıç metni içinde ifade edilebilir. Böylelikle Türkiye Yüzyılının anayasası 2023 Anayasası adıyla Cumhuriyetin Yüzüncü Yılının Anayasası olarak tarihe geçer. Bu sembolizm Türkiye Cumhuriyetine bağlığın anayasanın içeriğinin yanı sıra adıyla da işaretlenmesi olarak kabul edilebilir.
Hedef 2023 Anayasasıdır. 2023’ten sonra hangi yılda kabul edilirse edilsin Türkiye Yüzyılında kabul edilecek anayasanın adı 2023 ANAYASASI olmalıdır." dedi.
GÜNDEMİMİZ
YENİ ANAYASA 2
1982 Anayasası Değil !
2023 ANAYASASI
Cumhuriyetimizin 100. yılında başlayan TBMM’nin 28. Döneminde, Türkiye’nin yeni, sivil, kuşatıcı, özgürlükçü, koruyucu, sosyal ve halk iradesinin daha da güçlendiği bir anayasaya kavuşması toplumun en büyük…— Mehmet Uçum (@mehmetucum) July 7, 2023