CHP'nin Doğu Masası Nisan ayında Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığında kuruldu. Hedef oy sayısının düşük olduğu 24 Doğu ve Güneydoğu ilinde oy sayısını arttırmak. İllerin gruplandırıldığını ve milletvekilleri ve parti meclisi üyelerinden heyetler oluşturulduğunu Salıcı, "Kanaat önderleri ve vatandaşa doğrudan gidecekler, CHP'nin nin çözüm önerilerini iktidar perspektifini anlatacaklar, daha fazla oy almamız için gerekli alt yapıyı kurma çalışması yapacaklar" dedi.
"VEKİL ÇIKARMADIĞIMIZ İLLERDEN VEKİL ÇIKARACAĞIZ"
Şu an 24 doğu ilinde 8 milletvekilleri bulunduğunu belirten Oğuz Kaan Salıcı, "Van'dan Diyarbakır'dan Erzurum'dan Bingöl'den milletvekili çıkardığımızı göreceksiniz. CHP'nin şu an bölgede yükselen bir trendi var. Günlük görüşmelerimizin neredyese yarısını Doğu ve Güneydoğu'dan kanata öndrlerine ya da parti politiları konusunda görüş alışverişi yapmak isteyen dostlarımızla yapıyoruz. Bunu seçim gibi bir siyasi başarıya ete kemiğe büründürmeye çalışan bir çalışma bizimki" ifadelerini kullandı.
"KÜRT SORUNU'NU GEÇMİŞTE ÇÖZMEK İSTEYENLER OLDU ANCAK"
Doğu Masası'nın çalışmaları arasındaki en önemli başlıklardan birisi Kürt Sorunu olacak. Kürt Sorunu'nun mutlaka çözülmesi gereken ve türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi olduğunu belirten Oğuz Kaan Salıcı, "Geçlmişte çözmek için niyte edenler oldu, ama bu niyetlerin büyük kısmı akamete uğradı ya da istenilen sonucu vermedi. Çözüm süreci yaşandı geçmişte, bizim eleştirilerimiz vardı, biz meselenin parlamento zeminde Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü içinde, insanların farklılıklarını önemseyerek onun zenginlik olduğunu kabul ederek çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
"PARLAMENTO ZEMİNİNDE DEMOKRATİK ÇÖZÜM ÇALIŞMASI"
"Kürt Sorunu sadece Kürtlerin meslesi değil tüm Türkiye'nin meselesidir" diyen Oğuz Kaan Salıcı, uzlaşma vurgusu yaptı. "Edirne'den Karadeniz'den batı illerinde yaşayan yurttaşların sürece dahil edilerek onların fikirleri alınarak oy verdikleri partilerin de süreç içinde temsil edildiği bir parlamento zeminine işaret ediyoruz. Seçimden sonra umarız CHP iktidarı gerçekleşir ve parlamento zemininde demokratik çözüm çalışması başlar" dedi.
200 BİN KİŞİ SAHAYA HAZIRLANIYOR
Seçim hazırlıkları kapsamında, “sokak örgütlenmesi” modeliyle sahada etkinliğini en yüksek seviyeye çıkarmayı hedefleyen CHP, projesinin ilk etabını tamamladı. Her birinde 400 kişi olacak şekilde Türkiye genelinde 200 bin öbek oluşturulurken, öbek sorumlularının eğitimine geçildi. CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Milliyet’e, “Örgütlenilmeyen sokak, girilmeyen ev kalmayacak” dedi.
CHP, daha önce sandık çevresi sorumluları aracılığıyla, “sandık bazlı” saha örgütlenmesi yöntemini uyguluyordu. YSK’ya aynı apartman ya da dairede oturan seçmenlerin değişik sandıklarda oy kullanabilmesi yönünde karar alma yetkisinin verilmesinin ardından CHP de “sokak bazlı “ modelini benimsedi. Bu çerçevede yürütülen çalışmalara ilişkin Milliyet’e bilgi veren Atıcı, şunları kaydetti:
“Her sandıkta 400 seçmen oy kullanıyor. Her öbekte 400 kişi olacak. Eskiden sandık bazlı örgütleniyorduk, şimdi biz sokakları örgütlemeye başladık. 400 kişiyi bir öbeğe koyuyoruz. Böylece Türkiye genelindeki sandık sayısı 200 bin civarında olduğuna göre bizim de yaklaşık olarak 200 bin civarında öbek oluşturmamız gerekiyordu. Öbek oluşturma işi harita üzerinde tamamlandı. Öbekler oluşturuldu. Şimdi ikinci ve üçüncü etap yürüyor; yani öbeklere uygun kişiler atanıyor ve bunlar eğitiliyorlar. Dördüncü etapta ise ev ziyaretleri, esnaf ziyaretleri olacak.”
Salgın koşulları ve tedbirleri dikkate alınarak şu an ev ziyaretleri yapılamadığını ifade eden Atıcı, “Ama evlere girme zamanı geldiğinde herkes bu eğitimi almış ve eve girmeye hazır olacak. Yasaklar kalktığı anda evlere girilip çalışmalara başlanılacak. Örgütlenilmeyen sokak, girilmeyen ev kalmayacak” dedi.
Hedef kararsızlar
Her 400 kişiye göre oluşturulan öbeklerin aşağı yukarı 120-130 haneye karşılık geleceğine işaret eden Atıcı, “Yani bir kişiye bağlı 120, 130 hane olacak. Bir insan bir ilçenin tamamını gezemez ama bir insana ‘120 hanen var’ dediğin zaman bu 120 haneyi gezer” ifadelerini kullandı. Atıcı, şöyle devam etti: “120 hanenin yaklaşık 30’unun CHP’li olduğunu, 60 hanenin, ‘CHP’ye kısa vadede oy vermeyi düşünmediğini’ varsayıyoruz. Geriye kalan 30 hane. Yani 90 seçmen. Bizim birinci etapta üzerine yoğunlaşmamız gereken bu 30 hanedir. Her öbekte 400 kişi, seçmen olduğuna göre bunun yüzde 25’inin yani yaklaşık 100 kişinin herhangi bir partiye sıkı sıkıya bağlı olmadığını tahmin ediyoruz. Bunlar ilk etapta temas kurulacak insanlar. İlk seçimde en azından üçte birini eğer CHP’ye oy vermeye ikna edebilirsek muazzam bir başarı olur. Sadece bu projeyle yüzde 30’un üzerine çıkıyor CHP.”
‘Kapı nasıl çalınır?’
Atıcı, “sokak örgütlenmesi eğitimi”nin kapsamına ilişkin bilgi verirken de, “İletişimi anlatıyoruz. İnsanın kapısı nasıl çalınır, nasıl iletişim kurulur? Öfke kontrolü nasıl yapılır? Kriz nasıl çözülür? Nasıl çözüm odaklı düşünülür? Nasıl insanlar rahatsız edilmez? Nasıl hitap edilir? Eve girdiğinde ne yapacak, ne yapmayacak, onu anlatıyoruz” diye konuştu.