Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, seçimin 14 Mayıs'ta yapılması halinde muhalefetin seçim kanununda yapılan değişikliklerin uygulamayacağı yönündeki iddiası da soruldu.
Erdoğan, ''Cumhurbaşkanı kararname ile 60 gün önceden bu işin ilanını yapar. 60 gün sonra YSK kronolojik yapıyı çalıştırır. Diyelim ki Mart'ın 10'unda ilan ettiyse 60 gün çalışmaya başlar. 60 gün ne zaman bitiyorsa o gün seçim günüdür'' dedi.
Cumhurbaşkanı, bu açıklamasıyla seçim kararı ilanı için ilk kez 10 Mart tarihini telaffuz etmiş oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere'nin haftalık dergisi The Economist'in, Türkiye'de gerçekleşecek seçimle ilgili hazırladığı analize de "Türkiye'nin geleceğini İngiliz dergisi tayin edemez" sözleriyle tepki gösterdi.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
BÜYÜYEN KURAKLIK TEHLİKESİ
''Bunlar anlık adımlar değil. Devlet Su İşleri olarak barajlar yaptık yapıyoruz. İstanbul Ankara İzmir gibi büyükşehirlerde belediyelerin sorumluluğundadır. Onlarında buralarda barajlar yapmalı gerekmektedir. En son yaptığımız baraj Yusufeli Barajı. Yusufeli Barajı kısa süre içerisinde tamamen devreye girmiş olacak. Bu işin tek tedbiri barajlardır bunun dışında ciddi bir tedbir söz konusu değil.
SEÇİM 14 MAYIS'TA MI?
Hukuk farklı bir şey. Bunun yanında guguk, o da farklı. Dolayısıyla şu anda seçimle ilgili yetkinin kimde olduğunu bilmeyecek kadar cahillerin eline kaldık. Şu anda seçimle ilgili yetkinin kimde olduğunu bilmeyecek kadar cahillerin eline kaldık. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dır. Cumhurbaşkanı kararname ile 60 gün önceden bu işin ilanını yapar. 60 gün sonra YSK kronolojik yapıyı çalıştırır. Diyelim ki Mart'ın 10'unda ilan ettiyse 60 gün çalışmaya başlar. 60 gün ne zaman bitiyorsa o gün seçim günüdür. Bunu da YSK takip eder. Bunlar bu işin farkında değil. 14 Mayıs'ı konuşmaya başladılar bu da hayırlı bir adımdır.''
"TÜRKİYE'NİN KADERİNİ İNGİLİZ DERGİSİ TAYİN EDEMEZ"
The Economist'in yorumuna sizler 'Evet' diyor musunuz? Türkiye'nin kaderini İngiliz dergisi mi tayin ediyor? Benim milletim tayin ediyor. Milletim ne derse o olur. Türkiye'nin kaderini İngiliz dergisi tayin edemez.
"MİÇOTAKİS'İN SÖYLEMLERİ BÖLGE KADERİNİ BELİRLEYEMEZ"
Miçotakis'in söylemleri, özellikle bölgenin kaderini belirlemeye yeterli değildir. Gerek Lozan'ın gerek Adalarla ilgili yaklaşım tarzının şu anda Yunan yetkililer tarafından uygulanmadığını görüyoruz.''
SEÇİMDE 60 GÜN HESABI NEDİR?
Yasaya göre Cumhurbaşkanı Meclis'e seçime götürebiliyor. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 3’üncü maddesi, “Kararın verildiği günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi birlikte yapılır.” hükmünü içeriyor.
Erdoğan’ın hukukçu başdanışmanı Mehmet Uçum bu konuda şöyle demişti:
“Kararın 48 saat içinde yayımlanması gerekiyor. 60 günden sonraki ilk pazar günü seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu sonradan çıkan kanundur. Sonradan çıkan kanun, Milletvekili Seçim Kanunu’nun o hükmünü örtük olarak ilga etmiştir. Burada uygulanacak kanunun Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun olduğuna şüphe yoktur.”