İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4885 %0.05
36,6405 %0.21
3.525.881 %2.291
3.077,11 0,09
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Erdoğan'ın Anayasa çıkışına hangi parti ne dedi?

Erdoğan'ın Anayasa çıkışına hangi parti ne dedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bir anayasaya vurgu yapması, siyasette gündem oldu. MHP destek için hazır olduğunu duyururken, İYİ Parti konuya temkinli yaklaştı. DEVA Partisi'nden ise "Yargı bağımsızlığı ve güçler ayrımı olmadan Anayasa’yı değiştirseniz de ülkenin sorunlarına çözüm getiremezsiniz" açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomide ve hukukta reform açıklamalarını daha ileriye taşıyarak 'yeni bir anayasaya' vurgu yapması siyasetin gündemini belirledi.

DEVA, İyi Parti ve MHP'den Erdoğan'ın "Belki de şimdi Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir" sözlerine farklı değerlendirmeler geldi 

Cumhur İttifakı'nın bileşeni MHP,  Erdoğan'ın 'yeni bir anayasa' çıkışına Cumhurbaşkanlığı Sistemi bağlamında destek vermeye hazır olduğunu söyledi. 

MHP lideri Devlet Bahçeli kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yeni anayasa' çıkışıyla ilgili olarak "Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin amacı, görüşü ve düşüncesi de bu yöndedir" dedi. 

Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin, müzahir (arkalayan) yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek "Parlamenter sistemin tozu ve tortularıyla Türkiye’nin ufkunun perdelenmesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni en azından zaafa uğratma riski taşımaktadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kökleşmesi, serpilmesi, taban tutması, devlet ve millet hayatına nüfuz eden kilitlerin açılması bu sayede mümkün olacaktır" diye konuştu. 

İYİ PARTİ TEMKİNLİ

Yeni anayasa tartışmalarına dahil olan İyi Parti ise temkinli yaklaşarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla anlayış birliğine vardığımız taktirde' ifadesini hatırlattı.

İyi Parti Başkanlık Divanı'nın 'nasıl bir yeni anayasa?' sorusunu sorduğu açıklamasında "Anlamak istediğimiz şudur ki; sayın Cumhurbaşkanı, yürütmenin elini rahatlatacak, yönetimdeki keyfiyeti artıracak yeni adımları mı, yoksa milletimizin ihtiyaçlarını önceleyen bir sistemi mi kastediyor? Dolayısıyla, iktidar ve ortağının daha dört yıl önce değiştirdikleri anayasada ne gibi yenilikler ya da değişiklikler planladığını bilemiyoruz" dedi. 

İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Cumhur ittifakının, Türkiye’yi zora sokan Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni sorgular hale gelmesi, doğru bir adımdır" denildi. 

ZİHNİYET DEĞİŞTİRMEDEN...

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da yeni anayasa tartışmasına dahil olarak "Yargı bağımsızlığı ve güçler ayrımı olmadan Anayasa’yı değiştirseniz de ülkenin sorunlarına çözüm getiremezsiniz” dedi. 

FOX TV’de konuşan Ali Babacan güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusu yineleyerek "Türkiye’yi yöneten zihniyet güçler ayrımına, yargı bağımsızlığına inanmıyor. Bu iki faktör olmadan Anayasanın neresine ne değişiklik getirirseniz getirin, ülkenin sorunlarına çözüm getiremezsiniz" ifadesini kullandı. 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *