Yeni kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını geride bıraktık, “Atatürk’ün armağan ettiği -halkın egemenliği- 102 yıl sonra hangi noktada? Yokluklardan var edilen bir ülkenin halkı, kucağında bulduğu bu armağanı yeterince değerlendirebiliyor mu?” Bu sorular hiç aklımıza geldi mi?
Emekli Tümamiral Deniz Kutluk’la yaptığımız söyleşi sırasında söze buradan girdik, Ukrayna’da yaşananlardan “Balyoz Operasyonuna”, İstanbul Kanalı projesinden Montrö’ye, göçmenlerden İstanbul’a gelen mayınlara kadar daldan dala atladık, isterseniz buyrun sohbetimize sizi de dahil edelim:
Soru: Sayın Kutluk, 102 yıl sonra, bir 23 Nisan’da, sizce ulusal egemenlik kavramını ve değerini yeterince farkındalıkla kutluyor muyuz?
Kutluk: Bir dönüm noktasıdır. 6 asırlık Osmanlı egemenliği sırasında böyle bir demokratik süreç oluşmamıştı, bazı hamleler olsa da halk iradesine dayanan böyle demokratik bir süreç yaşanmadı. Oysa, Türkiye Büyük Millet Meclisi, bir devri kapatıyor bir başka devri açıyor, demokratikleşme adımını atıyor ve Kurtuluş Savaşını da baştan sona yönetiyor. Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşını halkın iradesine dayalı olarak toplanmış bir meclisten aldığı başkomutanlık yetkisiyle yönetmiş oluyor. Bütün bunlar o tarihte yaşananların ne kadar önemli olduğunu ve bugünkü demokratik düzenimizin çekirdeğini nasıl oluşturduğunu gösteriyor.