İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4913 %0.03
36,5768 %-0.04
3.445.656 %1.105
3.064,15 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Hatay'da sorunlar sürüyor: Depremzedeler öfkeli ve üzgün

Hatay'da sorunlar sürüyor: Depremzedeler öfkeli ve üzgün

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, Hatay'da vatandaşların yaşadığı sorunlar hala devam ediyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zencir, son zamanlarda gündemi meşgul eden olayların, deprem bölgesindeki ihtiyaçların göz ardı edilmesine neden olduğunu vurguladı. Zencir, Hatay'daki durumu değerlendirirken, özellikle siyasi tartışmaların toplumsal sorunları gölgede bıraktığını belirtti.

“Bölgedeki öfkeye şahit olduk”

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, TTB ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) tarafından hazırlanan birinci yıl raporu için Ocak ayında Hatay'a gidildiğini ifade eden Zencir, raporda bölgedeki belirsizlik, ön görememe, umutsuzluk ve artan öfke gibi duygulara yer verdiklerini söyledi. Anma törenlerinde tüm ülkenin bölgedeki öfkeye şahit olduğunu, bu öfkenin bir yandan da depremi unutup günlük hayatına dönen vatandaşlara yönelik olduğunu dile getirdi.

Zencir, Hatay'daki "konteyner geçici yerleşim alanları"nda yaşam koşullarının zorluğuna dikkat çekti ve bu alanların vatandaşlar için kalıcı yaşam alanlarına dönüştüğünü belirtti. Ayrıca artan şiddet vakaları, madde satışı, hırsızlıklar ve kontrolsüz bırakılan alanlar gibi güvensizlik yaratan durumların, bölgede yaşamı daha da zorlaştırdığını vurguladı.

Şiddet, taciz ve madde bağımlılığı

Kadınlara yüklenen yaşam yükü, aile içi gerilimler, çatışmalar, boşanmalar ile kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, taciz ve istismar vakalarının arttığını belirten Zencir, bu durumların ikincil travmalara yol açtığını ifade etti. Travma sonrası stres bozukluğu semptomlarının yaygın olarak görüldüğünü, yas sürecinin hala tamamlanamadığını ve bu durumun çocuklarda ruhsal sorunlar, okul reddi, artan özkıyım eğilimi ve madde bağımlılığı gibi sorunlara neden olduğunu ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *