İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. GÜNDEM İhracatçı ve Yabancı Yatırımcı İçin Uyuşmazlık Çözümünde Büyük Fırsat

İhracatçı ve Yabancı Yatırımcı İçin Uyuşmazlık Çözümünde Büyük Fırsat

Ticari Uyuşmazlık yaşayacak herkes için geçerli olacak olan ve farklı ülkeler arasında yapılan ticari ilişkilerde taraf ülkeler arası büyük kolaylıklar sağlayacak olan "Singapur Sözleşmesi" olarak da bilinen "Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu"nun onaylanmasına ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Okunma Süresi: 2 dk

Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu’nca (UNCITRAL) hazırlanan  ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca 2018 Aralık  ayında kabul edilen “Sınırlar Ötesi Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Sonucunda Yapılan  Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Sözleşmesi” (Singapur Arabuluculuk Sözleşmesi veya Sözleşme), 7 Ağustos 2019’da, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 46 Devlet tarafından imzalanmıştı. 

Daha sonra imzalayan devlet sayısı 54'e çıktı. Sözleşmeyi imzalayan devletler arasında dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin’in yanısıra İsrail, Hindistan, Singapur, Hong Kong, Beyaz Rusya Suudi Arabistan, Katar gibi Türkiye’nin ekonomik ilişkilerinin yoğun olduğu ülkeler de bulunmakta.

“Arabuluculuk Sonunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonunun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 7282 nolu Kanun”  onaylanarak 11 mart tarihinde 31420 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Singapur Arabuluculuk Sözleşmesi’nin başlangıç bölümünde uluslararası ticari uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuğun artan ağırlığı ve sunduğu önemli faydalar tanınmakta.

SÖZLEŞME’NİN AMACI

Arabuluculuk, ticari uyuşmazlıkların çözümünde tahkim ve yargılamaya göre daha büyük faydalar sağlıyor. 

Daha az masraflı olduğu için tarafları daha az karşı karşıya getirmek suretiyle her iki tarafın da daha kolay kabul edebileceği çözümler ortaya koymakta. Bu sayede de uzun süreli ticari ilişkilerin kopmadan devam edebilmesine yardımcı olmakta. Tüm bunların sonucunda, arabuluculuk yoluyla varılan çözümlerin yerine getirilmesinde genellikle sorun çıkmıyor. Tarafsız bir arabulucunun yardımıyla uzlaşarak varılan sulh anlaşmalarına taraflar gönüllü olarak uyuyorlar. 

Aynı zamanda bu tür anlaşmalar, taraflar bizzat geliştirdikleri çözümleri daha iyi benimsemiş olduklarından, daha uzun ömürlü.

Singapur Arabuluculuk Sözleşmesi, uluslararası ticaretin daha hızlı, etkin ve gelişerek rahatlıkla sürdürülebilmesi için Ticari faaliyetler sırasında yaşanacak özel hukuk uyuşmazlıklarının  Singapur Arabuluculuk Sözleşmesi koşullarına göre çözülmesi ve bunun konvansiyon koşullarına uygun şekilde belgelenmesi halinde varılan anlaşmanın üye ülkeler kapsamında hızla icra  edilebilmesini sağlayacak düzenlemeler yer alıyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *