Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’yi tek taraflı çıkaran kararının iptali istemiyle Danıştay’da açılan davaya bakacak heyet belli oldu. Mustafa Kemal Atatürk döneminde müze yapılan Ayasofya kararını iptal eden Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi davasına da bakacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 20 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla Türkiye Cumhuriyeti bakımından İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmişti. Siyasi partiler, barolar, kadın dernekleri başta olmak üzere birçok yurttaş, kararın iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Dava dilekçelerinde, Cumhurbaşkanının uluslararası sözleşmeleri tek başına feshetme yetkisinin bulunmadığını, bunun için Meclis’ten kanun çıkması gerektiğine işaret edilmişti.
Yine o daire
Danıştay Başkanlar Kurulu’nun 18 Aralık 2020 tarihli işbölümünde, Cumhurbaşkanı kararlarının iptaline hangi dairenin bakacağı yer almadı. Ancak alınan bilgiye göre, İstanbul Sözleşmesi kararının iptali talebiyle açılan davaya bakması için Danıştay 10. Dairesi görevlendirildi.
Tartışmalı Ayasofya kararı
Danıştay 10. Daire, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesiyle gündeme gelmişti. 10 Temmuz 2020 tarihli iptal kararının ardından Ayasofya, ibadete açılmıştı.
Başkanı Yılmaz Akçil
Daire’de ise dikkat çeken üyeler görev yapıyor. Dairenin Başkanlığı’nı yapan Yılmaz Akçil, 12 Eylül 2010 anayasa değişikliği referandumundan sonra yapısı değişen HSYK tarafından 2011’de Danıştay üyeliğine atandı. O dönem yargıda FETÖ aktifti. Akçil, 2014’de hâkim ve savcıların yetiştirildiği Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı’na getirilmiş, kurum 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılana kadar başkanlığını sürdürmüştü.
Alkol yasağını savunan üye
Dairenin üyesi Ali Ürker ise alkol yasağı kararıyla gündeme gelmişti. Danıştay 10. Daire, valiliklerin aldığı açıkta alkol satışı yasağının iptal edilmesini hukuka uygun bulurken, bu karara üye Ürker muhalefet etmişti. Ülker, muhalefet şerhinde, “Açıkta alkollü içki tüketimi ve satılmasının, anayasanın koruma altına aldığı temel hak ve özgürlüklerden hiçbirine girmediğini” savunmuştu.
Erdoğan’ın seçtiği üye
Daire üyesi Lütfiye Akbulut ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde avukat olarak görev yaparken, Erdoğan tarafından HSYK üyeliğine atanmıştı. Akbulut’un burada görev süresi sona erince, yine Erdoğan tarafından 2018’de bu kez Danıştay üyeliğine getirildi.
Söz konusu heyetin, şimdi anayasaya aykırı olduğu belirtilen Cumhurbaşkanı kararını iptal edip etmeyeceği merak konusu oldu.