Cindoruk’un Nişantaşı’ndaki evinde buluştular.
Leyla Emeç Tavşanoğlu sordu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk yanıtladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, şuan ki sistemde olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ne tepki gösteriyor.
"Kabine bir blöftür, hukuksal yapı değildir"
Cindoruk, sözlerine şöyle başlıyor:
"Parlemento rejimi artık benimsenmiş, içselleşmiş, devletin temeli olmuş. Ben hep söylüyorum; Biz de parlamenter rejimi değil, parlamento devleti var. Bu devlet meclisin kurduğu bir devlet, bu meclisin devleti. Şimdi öyle bir devlet değişime uğruyor, uğratılmaya uğraşıyor. Şimdi gördüğüm birşey varsa parlemento hesaplaşıyor ve bu rejimde hesaplaşıyor. Ve ne yapıyor kendi kurduğu müesselerin taklitleriyle karşı karşıya. Bugün gazetelerde medya da 'Kabine toplantısı' var deniyor 'anayasanın hangi maddesinde kabine ne var?'."
"Kabine dediğiniz şey bakanlar kurulu hani başbakan, hani bakanlar kurulu yazılı hukuk var burada anayasa var. Kendi anayasaların olsa değiştirirsin yani anayasa da olmayan bir kurumu cumhurbaşkanı topluyor; ne yapıyorlar herhalde konuşuyorlar, orta da şu var bir kahve içip büskivi yiyorlar napıcaklar başka. Karar verdik diyor veremez, böyle bir karar yok karar çıkaramaz öyle bir karar. Geçen Yapı Kredi yayınlarından bir kitap çıktı. Cemal Gürsel dahi kabineyi toplayıp yazılı hukuka tabi tutmuş ve o dönemin zabıtları var çünkü ikisi de hukuksal değil ikisi de meşrutiyeti halk tarafından almıyor. Kabine dediğiniz eğer demin söylediğimiz gibi bir bakanlar kuruluysa onu meclis kuracak, meclis izin verecek, meşrutiyet kazandıracak günü geldiği zaman değiştirecek, düşürecek. Açıkca söylüyorum; kabine bir blöftür, hukuksal yapı değildir, sentetiktir ve şunu gösterir özelde bir ihtiyaç ortaya koyuyor. Yani parlemonto devleti hesap soruyor sen benim karar organlarımdan en önemlisini kapattın bak buna muhtaç oldun şimdi çakma olanı taklitini kullanıyorsun. Böyle hükümet modeli yok tek başına Cumhurbaşkanı'nın karar verdiği görev aldığı, görev verdiği insanlar var. Şimdi göreceksiniz yakında kabineyi de değiştirecek." dedi
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi hakkında
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Kurul kararlarını oy çokluğuyla alır. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personellerinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.
Kabine üyeleri; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakandan oluşmaktadır. Anayasaya göre milletvekili olamamaktadırlar. Eğer bir milletvekili, cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırsa milletvekilliği görevinden istifa etmek zorundadır.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, anayasal bir kurum değildir. Bakanlar Kurulu 2018'de kaldırılınca cumhurbaşkanı, yardımcısı ve atadığı bakanların toplamına "Cumhurbaşkanlığı Kabinesi" denmeye başlandı. Ancak resmî olarak anayasada, kanun ya da cumhurbaşkanlığı kararnamesinde ifade edilen bir kurum değildir.
Röportajın tamamını Muhalif Youtube kanalından izleyebilirsiniz.