Ekonomideki son gelişmeler ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden tek taraflı çekilmesi, muhalefette erken seçim tartışmalarını alevlendirdi.
İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekildiğinin duyurulmasının ardından olağanüstü toplanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yürütme Kurulu'unda (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'ın Türkiye'yi bir an önce erken seçime götürmesi gerektiğini söylediği belirtildi. Ekonomideki son gelişmeler de, CHP yönetiminin erken seçimi kamuoyu önünde daha fazla dillendireceği, parti kulislerinde iddia edildi.
MUHALEFET LİDERLERİNİN ÇAĞRIYI ARTIRMASI BEKLENİYOR
Öte yandan İYİ Parti ve Saadet Partisi'nden de zaman zaman erken seçim çağrıları geliyor.
Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu ise erken seçim tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine "Bu kadar çok konuşuluyorsa Türkiye seçim atmosferine girmiş demektir" dedi.
Muhalefet liderlerinin erken seçim çağrılarını artırması beklenirken, Cumhur İttifakı liderleri, seçim için 2023 yılını işaret ediyor.
Peki bir taraftan pandemi, diğer taraftan ekonomik sıkıntılarla uğraşan Türkiye'de böyle bir süreçte erken seçim ihtimali bulunuyor mu?
KAMUOYU ARAŞTIRMACILARI NE DİYOR
Indipendent Türkçe, bu soruları kamuoyu araştırmacılarına yöneltti. Genel görüş, erken seçim olmayacağı yönünde. Ancak bir kişi farklı düşünüyor. O da Konsensüs Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı.
"ERKEN SEÇİMİ KAÇINILMAZ GÖRÜYORUM”
Erken seçim ihtimalini uzun süredir gördüğünü belirten Murat Sarı, "Erken seçim hem iktidar hem muhalefet için kaçınılmaz görüyor. Bu sadece ekonomik nedenlerden kaynaklanmıyor" dedi.
Sarı, "Peki erken seçim olursa ne zaman olur?" sorusuna da "Ya yazın ya sonbaharda yaparlar diyorum. İktidarın bu koşulları taşıması çok zor. Bakan, bürokrat değiştirerek olacak iş değil, Erdoğan'ın güven tazelemesi gerekiyor. Kazanır mı kazanmaz mı onu o zaman göreceğiz. Ben erken seçim istemiyorum ama maalesef bir erken seçim olma ihtimalini görüyorum" diye konuştu.
"İHTİMAL YOK "
Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş ise "Türkiye'de bir erken seçim ihtimali yok" diyerek bununla ilgili iki neden sıraladı: Birincisi Cumhur İttifakı, 2023'ü hedef gösterdi. İkincisi dünyada hiçbir aklı başında hükümet pandemi süreçlerinde karar verip de erken seçime gitmez. Hükümetin beklentisi şu: Pandemi bitecek. Türkiye, üretim kabiliyeti ile dinamik bir ülke. Ekonomisi toparlanmış olacak. Bu toparlanmayla birlikte zaten 2023'de gelmiş olacak.
"2022 ÖNCESİ SEÇİM BEKLEMİYORUM "
Aksoy Araştırma Şirketi Başkanı Ertan Aksoy ise 2022 öncesi bir erken seçim beklemediğini belirterek, "Seçimi 2023'e bırakmazlar. Orada bir hukuki sorun olacak onu aşmak için daha öne çekecekler ama bu 2021 yılı içerisinde seçim beklediğim anlamına gelmez" dedi.
Muhalefetin erken seçim talebini artıracağını ve artırması gerektiğini söyleyen Aksoy, "Çünkü artık seçmende erken seçimin bir karşılığı var. Dile getirildikçe sokakta talep artıyor. Şu an erken seçime karşı çıkan sadece yüzde 30'luk bir kitle var. Bu önceden daha yüksekti" diye konuştu.
“ERDOĞAN’IN SEÇİME GİTME İHTİMALİ YOK”
Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, Erdoğan'ın bir erken seçime gitme ihtimalinin olmadığını öne sürdü.
Özkiraz, sadece kötü gidişatı gören AK Parti milletvekillerinin önemli kısmının yeni kurulan partilere geçmesi durumunda muhalefetin erken seçim kararı alabilmek için Meclis'te çoğunluğu elde edebileceğini belirterek, bunun da çok ama çok zor bir ihtimal olduğunu söyledi.
ERDOĞAN YA DA BAHÇELİ’NİN İSTEMESİYLE MÜMKÜN
ANAR Araştırma Şirketi Başkanı İbrahim Uslu ise Türkiye'de sistem değişikliği nedeniyle erken seçim kararının ancak iki kişinin istemesi halinde mümkün olabileceğini söyleyerek, "O da Sayın Erdoğan ile Sayın Bahçeli" dedi.
"Bu iki kişi dışındakilerin erken seçim istemesinin siyasi karşılığı yok" diyen Uslu, iddialarını şöyle sürdürdü:
“Muhalefet tabii ki kendi konumları gereği erken seçim isteyecek. Ama bunun bir siyasi sonuç doğurmasını beklemiyorum. Burada erken seçime gitmenin tek koşulu bu iki liderden birinin erken seçim kanaatine ulaşmış olması. Ancak o şartlarda erken seçim olabilir. Çünkü parlamentodan erken seçim kararı çıkarmak için nitelikli çoğunluk gerekiyor. Ona da muhalefetin erişmesi imkansız. O yüzden tek yol var. Ya Sayın Erdoğan ya Bahçeli ya da ikisi birden erken seçim isteyecekler.”
“ERKEN SEÇİM İSTEMEK AK PARTİ VE MHP İÇİN SİYASİ İNTİHAR OLUR”
MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat da erken seçim konusunda karar vericinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı olduğunu söyleyerek, "Ekonominin bu kadar kırılgan olduğu bir dönemde Erdoğan da AK Parti'de MHP'de erken seçim istemez. Böyle bir şeyi talep etmek onlar açısından siyaseten intihar etmek olur" iddiasında bulundu.
Kulat, gözlemlediği kadarıyla erken seçimi CHP'den daha çok İyi Parti ve Saadet'in dillendirdiğini belirterek, kapatılma riski olan HDP'nin de erken seçim konusunda artık daha ısrarlı olacağını kaydetti. Kulat, “Ama kısa sürede gerçekleşmesi kolay görünmüyor. Önce iktidarın bir başarı hikayesi oluşturması lazım. Ben sonbaharda böyle bir ihtimal olabilir diyordum ama ekonomideki bu kırılganlığı aşmasına bağlı” dedi.
“MUHALEFETİN GÜNDEMİ SEÇİME ENDEKSLEME ÇABASI”
Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir ise erken seçim ihtimalini görmediğini belirterek, şu iddiada bulundu:
“Erken seçim tartışmasını da muhalefetin gündemi seçime endekslemek için araç olarak kullandığını düşünüyorum. Şu an seçimi özellikle AK Parti açısından çok olası görmüyorum. Bu yöndeki çağrıları muhalefetin gündemi seçime odaklayarak, iktidarı o manada zorlamayı, kendi içindeki tartışmaları unutturmak, dikkati o yöne çekmek için bir çaba olarak görüyorum.”