İstanbul
Hafif yağmur
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,3050 %0.08
37,9482 %0.03
95.759,13 %0.286
3.433,43 0,35
Ara
Muhalif. GÜNDEM Meclis'te 28'inci dönemin açılışını Devlet Bahçeli yapacak

Meclis'te 28'inci dönemin açılışını Devlet Bahçeli yapacak

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), kesin sonuçları açıklamasının ardından TBMM Genel Kurulu açılacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de TBMM Genel Kurulu’nu “geçici TBMM başkanı” olarak yönetecek. Bahçeli, daha önce bu görevi kabul etmemişti. Ancak Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ricasıyla kabul ettiği bu görevin perde arkasında “bir stratejinin bulunduğu” belirtiliyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Seçim sonrasında TBMM’de partiler ve milletvekilleri tablosu netleşti. TBMM’nin, YSK’nin kesin sonuçları açıklamasının ardından 3 gün içinde açılması bekleniyor. TBMM’nin 28. döneminin ilk genel kurul oturumunu ise Meclis İçtüzüğü gereği “en yaşlı üye” sıfatıyla MHP lideri Devlet Bahçeli yönetecek. Bahçeli, önceki yıllarda bu görevi kabul etmemişti.

VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Ancak bu dönemin “farklı olduğu” ifade ediliyor. Bahçeli’nin bu dönem “görevi kabul etmemesi halinde”, geçici TBMM Başkanlığı görevi HDP’li Cengiz Çandar’a kalacaktı. Cumhur İttifakı, “Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiş Gazi Meclis’te HDP’li bir ismin oturumu yönetmesinin uygun olmayacağı” görüşünde birleşti.

Bahçeli’nin, Erdoğan’ın ricasıyla “geçici TBMM Başkanlığı” görevini üstlenmesinin bir diğer amacının da “önceki yıllarda HDP’li milletvekillerince yaşanan yemin krizinin önüne geçmek olduğu” ifade ediliyor. Bu duruma Leyla Zana örneği veriliyor. Zana, 1 Kasım 2015 seçimi sonrası yapılan yemin töreninde “Türk milleti” ifadesi yerine “Türkiye milleti” ifadesini kullanmıştı.

Zana’nın bu ifadesi sonrasında ise dönemin “geçici TBMM Başkanı” Deniz Baykal, Zana’nın yeminini geçersiz saymıştı. Hakkında devamsızlık çizelgesi tutulan Zana için komisyon süreci başlatılmış ve milletvekilliği düşürülmüştü.

Cumhur İttifakı’nın benzer bir duruma izin vermek istemediği de kaydediliyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *