Kurucumuz Merve Öztopaloğlu'nun basında yer alan röportajının tamamı şu şekilde:
-HATALARA VE HAKSIZLIKLARA MUHALİF BİR YAYIN ORGANI
İsmi iddialı peki ya içerik? Gazeteciliğin kuralları, etik değerleri tartışılmaya devam ederken ve dijital medyaya her gün yeni bir sözde haber sitesi eklenirken, son dönemde sakin ama istikrarla ilerleyen, alanında çok önemli yazarları barındıran bir haber platformu çarpıyor gözümüze, Muhalif.com.tr. İsim soru işaretlerini de beraberinde getiriyor, tamam muhalifler ama neye muhalifler?
Bu sorunun yanıtını almak ve kendilerini “olması gerektiği gibi haber yapan internet sitesi “olarak tanımlayan muhalif.com.tr’nin kurucusu Merve Öztopaloğlu ile görüştük.
Hukukçu, siyasetçi, dernek başkanı ve şimdi de iş kadını Merve Öztopaloğlu kimdir?
Ben öncelikle evlat, eş ve anneyim. Ardından insan ve anı biriktirmenin en büyük zenginlik olduğunun bilincinde, pozitif bilime inanan, konuşmak yerine önce dinlemeyi seven, ülkesinin tüm milli ve manevi değerlerini gözeten, emek ve fayda odaklı birlik bilincini önemseyen, aile olgusuna değer veren biriyim. Her zaman her konuda adil olmak da bir diğer özelliğim.
“KENDİMİ GÜNLÜK SİYASETİN DIŞINA ÇIKARDIM”
CHP İstanbul İl Başkan Yardımcılığı ve Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı yaptınız, Türkiye’nin en kalabalık ailelerinden biri olan Topaloğlu ailesine mensupsunuz ve vakfın başkanısınız. Birçok kimliğin yanında şimdi de medya patronluğu ünvanı, basın yolculuğu nasıl başladı, neden gazetecilik?
Çünkü önceliklerim değişti. Sorumluluk hissettiğim alanlar da. Siyasete parantez açtık. Bir özlemle başladı bu yolculuk. Ben aslında hukukçuyum. Siyasetle ilgilendiğim dönemde ve halen süregelen STK yöneticiliğim sebebiyle farkına vardım ki objektif gazeteciliğe, gazeteciliğin yeniden tanımlanmasına, doğruların dile getirilmesine ihtiyaç var. Hepimizin bilgi alma hakkı var. Yorumsuz, yönlendirilmeden bilgi almak neredeyse imkansız. Bu açığın yıllardır farkındaydım ama siyasi hayatım sürerken sektöre girmek olmazdı. Ben de kendimi siyasetin dışına çıkardım ve aktif siyaseti bıraktıktan sonra çalışmalara başladım.
MEDYANIN EN BÜYÜK SORUNU GENÇ VE YENİ PATRON ADAYI YOK
Bu ciddi bir yolculuk, kuruluş aşaması çok araştırma yapmayı gerektirdi. Bilgi ve tecrübesine güvendiğim dostlarım ve ailemin de destekleriyle temeli atıldı Muhalif.com.tr’nin. Motivasyonum habercilik yapmak ve istihdam sağlamak. 2021’in başından itibaren de faal olarak ulusalda gündemin nabzını tutuyoruz.
Türkiye’de her alanda yeni ve genç bakışa ihtiyaç var. Teknoloji ilerliyor, dünya değişiyor, insanlar objektif platformları arıyor. Yeni nesil dayatmaları reddediyor, kendi analiz ederek karar vermek istiyor. Çok şey istemiyorlar zaten her birimiz için olması gereken bu. Ülkemizde medyanın en büyük sorunu sektörün başka işlerin yanında bir güç ve ek iş olarak görülmesi. Sadece medyaya iş yapan başarılı iş insanı sayısı çok az. Kurumsal bir yapıda gazetecilerin iş güvenliğini sağlayan, kalemlerine özgürlük veren, gençlere olanak sağlayan, yol açan kurumlar eksik sektörde. Bunu sağlarsak özlediğimiz haberciliğe kavuşacağımız kanaatindeyim. Özetle sorun gazetecilerde değil, genç, geçimini gazete patronluğu ile sağlayan yeni nesil patronların olmamasında! Gazetecilik tanımı yeniden tartışılmalı, gazeteci, programcı, yazar ayırımı gerekirse yeniden yapılmalı.
Siz yeni kuşağın medya patronlarından mı olacaksınız?
Tabii, ben iddialı bir insanım. Önce açılış sonra yeni yatırımlarla, yeniliklerle okuyucuların, izleyicilerin karşısına çıkacağız. Her türlü haksızlığa, adaletsizliğe, adam kayırmacılığa karşı çıkacağız. Haber vereceğiz. Ayna olacağız.
Patron kadın, gazeteciler de…
Genel Yayın Yönetmeni dahil Muhalif.com.tr’nin yayın kurulunun tamamı kadın. Yazarların da büyük bir bölümü. Bu tesadüf mü, tercih mi?
Kesinlikle tercih. İşimin başında olacağım. Projeye başladığımızda seçkin bir yayın kurulu olmazsa olmazımdı. Şarttı. Yayın Kurulumuzun tamamı ve yönetim kadromuz kadın ağırlıklı farkındayım. Tesadüf mü? Muhalif.com.tr tesadüfleri sadece haber yakalarken sever diyebilirim. Öte yandan internet gazeteciliği yapıyoruz ve herhangi bir cinsiyet ayrımı gözetmeden kıymetli kalemleri bünyemize dahil ettik. Edeceğiz de.
Yayın Kurulunda kimler var?
Çok tecrübeli ve toplumun nabzını çok iyi tutan bir Yayın Kurulu Başkanımız var; Ümran Göçen. Yayın Kurulu'nda ise Leyla Emeç Tavşanoğlu, Aslı Öymen, Fatma Çiğdem Aydın ve ben yer alıyorum. Ayrıca bu isimler yazı yazarak da görüşlerini okuyucularımızla paylaşıyorlar. Yazar kadromuzda da; İsmet Orhan, Nursun Erel, Emel Seçen, Lemi Özgen, Yakup Dıvrak, Prof. Dr. Tevfik Dalgıç, İnanç Uysal, Prof. Dr. Yalçın Karatepe, İsak Nino Debehar, Meral Tamer, Özgür Zeybek, Cihan Altınöz, Mehmet Yula, Özlem Algül, Gülru Çongar, Füsun Paşa, Tuğçe Özcan, Francois Massena gibi isimler var. Çok tecrübeli gazetecilerin yanı sıra farklı alanlarda uzmanlıkları olan değerli isimlerle yol alıyoruz. Yazarlarımız ve özgür kalemleri muhalif.com.tr’nin bel kemiğini oluşturuyor.
DOĞRULARA DESTEK YANLIŞLARA MUHALİFİZ
İsminiz iddialı, neye kime muhalifsiniz? Muhalefet tarafında mısınız?
Bu soru az önce anlattığım her şeyle çelişiyor. Kimsenin tarafında ya da karşısında değiliz. Bir manifestomuz var ve her satırına değer veriyoruz. Milli değerlerimiz kırmızı çizgimiz. İktidar ya da muhalefet değişebilir ama halkın yararına olacak icraatlar değişmez. Eksik ya da yanlış gördüğümüzde eleştirmekten çekinmiyoruz. Tarafların gerçekleriyle değil vatandaşın yararını gözeterek haber yapma görevine talip olduk. Doğruların değer gördüğü, yanlış olanın eleştirildiği sade ve net bir anlayış koymak istiyoruz. Tahmin edilenin aksine ismimiz taraf olmamaktan geliyor. Özetle, halkın yanlış bilgilendirilmesine Muhalifiz.
Röportaj bugünkü Milliyet Gazetesi'nde de yer aldı.