Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'İşgücü İstatistikleri 2020' verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yıl 2019'a kıyasla 408 bin kişi azalarak 4 milyon 61 bin kişi oldu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının getirdiği ekonomik yıkım gözler önüne getirildiğinde, TÜİK'in paylaştığı bu veriler de akıllarda soru işaretleri oluşturdu.
Bugünkü yazısında TÜİK'in işsizlik verilerini kaleme alan Yağız Kutay Işık, işsizliğin nasıl "azaltılmış gibi" gösterildiğini açıkladı. Işık yazısında, "TÜİK’e göre işsiz odur ki, son dört hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış (Örneğin iş bulma umuduyla İŞKUR’a dilekçe vermiş), iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan çalışma çağındaki zat-ı muhterem… Yani bu yöntemi kullanmadıysanız işsiz bile olsanız devletin kayıtlarında maalesef işsiz olarak geçmiyorsunuz!" ifadelerini kullandı.
"Dünyada pandemi döneminde işsizliği azaltan yegane ülke unvanını ele geçiriyoruz" imasında bulunan Işık, yazısına şöyle devam etti:
İşsizlik azaldı diye sonuç üretebilmenin bir diğer dayanağı, “kısa çalışma ödeneği”, onu da belirtelim. Bu insanlar işsiz sayılmıyor lâkin maaşlarına kıyasla aldıkları ödenek, devede kulak. Yani maaşlarını tam alamıyorlar, leblebi-çekirdek parasıyla yetinmek zorunda kalıyorlar. Evet, devletten harçlık alan bu kesim de resmen işsiz sayılmıyor TÜİK’e göre. Hal böyle olunca da dünyada pandemi döneminde işsizliği azaltan yegane ülke unvanını ele geçiriyoruz…
Yağız Kutay Işık'ın "TÜİK işsizliği nasıl düşürdü?" başlıklı yazısının tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayınız...