Devletin resmi kurumu TÜİK'in enflasyon rakamlarını düşük göstermek için nesıl bir yol izlediğini irdeleyen Işık, "sepette yok yok. Çiğ köfteden, Hacca Gidiş Ücretine kadar geniş bir yelpaze var. Bu ürünler başlıca 12 ana gruba ayrılıyor. Peki bu işin sihri nedir? Şunu bilerek başlamalıyız; 2020 Aralık itibarıyla sepetteki ilk 33 ürünün ağırlığı enflasyonu oluşturan tüm ürünlerin yarısı kadar ağırlığa sahip. Yani TÜİK bu ürünleri doğru seçerek enflasyonu belli bir noktaya kadar tayin edebilir." dedi.
"Yıl boyu fiyatı çok az değişen bir hizmeti sepete bu şartlarla dahil etmek usta bir algı yöneticisinin elinden çıkmış olsa gerek. Kaldı ki örneklendirdiğim gibi ağırlığı olan ürünlerin bir kısmında zamlar yıl sonunda yapıldığı için o yılın enflasyonuna dahil edilmiyor ve o yılın genel fiyat dengesi daha az artış gösteriyor" diyen Işık, hesaplama yönteminin defolu olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:
"Saygın akademisyenlerden ve eski bürokratlardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) hesabına baktığımızda, ülkemizin 2020 enflasyon oranı %36,72 (TÜİK’ göre bu rakam 14,34). ENAG bu hesabı yaparken farklı bir teknik kullanıyor. Maksimum aylık hesap yapan TÜİK’in aksine günlük, hatta saatlik enflasyon hesaplanıyor. Bu da anlık olarak doğru bilgiye erişimi kolaylaştırıyor... Konu esasında yüksek enflasyon değil. Halkın gerçek enflasyonu TÜİK’in açıkladığı enflasyonun altında kalınca insanların geliri rakamsal olarak artsa bile fakirleşiyoruz..."
Muhalif'in genç ve güçlü kalemi Yağız Kutay Işık'ın yazısının tamamını okumak için aşağıdaki linki tıklayınız...