İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Nursun Erel yazdı: At izi, it izine neden karıştı?

Nursun Erel yazdı: At izi, it izine neden karıştı?

Başlığı görüp de “kaba saba söylemler sana yakışır mı? dediğinizi duydum ama açık konuşayım, yerin dibine filan geçmedim, çünkü söz benim değil bir kere,  atalarımızdan miras,  üstelik elçiye zeval olmaz, Damat Beyin sözü geldi, cuk diye depremin göbeğine oturdu.

Geçen gün, “Türkiye Tek Yürek” programında şov eşliğinde deprem için toplanan bağışlara tanık olmadık mı? Aman meğer devletimiz, bir cömert bir cömertmiş ki başta kamu bankalarından gelenler olmak üzere toplanan bağışlar bir gecede tam 146 milyon, 115 milyar 528 bin TLyi buluverdi, SMS yolu ile de 9 milyon 10 bin TL toplandı da, programı izlerken hayretler içinde kalmadık mı?

-Merkez Bankasındaaaaaan 30 milyaaaaaar
-Ziraaaatteeeeeeen yirmiiiii
-Vakıfbaaaank 12 veriyoooor
-Halk bankasııııııı yedi milyaaaar

-Yahu, bankaların bağış yapmaları kanuna göre belli limitlere tabi değil miydi? Bankalar Yasasının “Bir bankanın bir yıl içinde yapabileceği bağış tutarı öz kaynaklarının binde 4’ünü geçemez. Geçmesi durumunda beş yüz bin TL’den az olmamak üzere aykırılık tutarı kadar idari para cezası uygulanır.” Maddesi yürürlükte değil mi?

Derken gece süresince telefonlar çalıştı:

-Aloooo? N’oldu  Nursun? Yoksa bağışlara mı takıldın sen de?
-Evet bankalar şimdi kaç lira ceza ödeyecekler?
-Ya sorma, ben de ona kafa yoruyordum ki, Şenol Babuşçu (*)üşenmemiş hesap kitap yapmış, işte ödeyecekleri cezalar:





Aldı mı beni bir düşünce? “Olur mu yahu,- iyilik edelim- derken bu bankalar bunca cezayı ödeyerek kötülük mü bulacaklar?” dedim kendi kendime, hatta Ziraatin Genel Müdürüne ulaşabilsem soracaktım:

-Beyefendi siz 20 milyarlık bağışı bir çırpıda yaptınız da tahsil edemediğiniz alacaklar ne olacak? Ya size borcu olanlar, -devletin malı deniz, yemeyen d…z- diyerek sizden fellik fellik kaçıyorsa? İşte “yukarılardan” gelen bir telefonla 800 milyon dolarlık krediyi doğru dürüst teminat almadan verip de bir türlü geri alamadığınız Demirören’e ne demeli? “Param yok” diyerek defalarca erteleme istemedi mi? Hatta alacaklarınızı tahsil için bir takım gayrimenkullerine el koymadınız mı? O gayrimenkullere değer kazandırmak için olmadık yollara başvurmadınız mı? (**) Ama o alacaklınız tuttu 20 milyon lirayıbir kalemde çıkarıp veriverdi, yazık adamcağıza, acaba “kefen param” diye gizli saklı bir kenara koyduğu parası mıydı bu para acaba?

Neyse ki bütün bunlar yaşanırken istim arkadan geldi, Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (KHK) ile yasa değiştirildi ve bankalar cezadan kurtarıldı. Gerçi kanunlar gibi KHK’ler de geriye işlemez ama ne gam, geceki vaadler belki de hesaplara henüz geçmemişti.

Peki, “devlet bütçesi dururken bu bağış şovuna ne gerek vardı?”Diye konuşmalar olunca aklıma değerli devlet adamı, eski Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Kumcuoğlu geldi, ona da aynı konuyu sordum, bankalar yasasında bu madde varken kamu bankaları bu bağışları yapabilir miydi? Diye, anında yanıtladı:

“1-Bu rejimin ne ilk ne son kanun tanımazlığı… Yapamaz, çünkü yapılan tasarruf, olağanüstü halin belirlediği sınırın dışında.
2-Bunlar ancak kanunla yapılabilir. Kanun, kanun hükmünde kararname ile değiştirilemez. Ama kimi kime şikayet edeceksin?

Hukuk ancak hakimle kaimdir, ülkede hakim yok ki hukuk olsun…”


—-Mahfi Eğilmez—-

Ya Merkez Bankası? Böyle bir bağış yapmasının “anlam ve önemi” üzerinde neden eski başkanlar dahil Merkez Bankası yetkilileri neden “sessiz kalıyor?” Diye düşünürken, değerli Mahfi Eğilmez’in “Kendime yazılar” (***) sayfasına bir bakayım dedim… Orada Merkez Bankasının kuruluşu, işlevi, tabi olduğu esaslar üzerinde bilgi aktardıktan sonra kendisine bu konuda sorulan soruları yanıtlamış, buyrun:

SORU: Merkez Bankası bağış yapabilir mi? Yapılan şeyin adı "bağış" mıdır? 

Para basmayla yetkili bir kuruluşun bağış yapmasındaki mantık nedir?

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *