İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Ordu’nun meşhur fındık tirmidi kavurması coğrafi işaret aldı

Ordu’nun meşhur fındık tirmidi kavurması coğrafi işaret aldı

Ordu Büyükşehir Belediyesi, yöresel lezzetlerden fındık tirmidi kavurmasının coğrafi işaret alarak tescillendiğini açıkladı. Ordu’da coğrafi işaretli ürün sayısı 20’ye yükseldi.

Ordu’nun eşsiz mutfak kültürünü yansıtan ve hem yerli hem de yabancı turistlerin beğeniyle tükettiği fındık tirmidi kavurması, coğrafi işaretle tescillenerek resmiyet kazandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yürüttüğü girişimler sonucu, bu lezzeti koruma altına aldı.

Coğrafi İşaretin Detayları

16 Aralık 2024 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yer alan bilgiye göre, fındık tirmidi kavurması artık “mahreç işaretli ürün” statüsüne sahip. Bu, hem yöresel lezzetin tanıtımını artıracak hem de tescilli bir ürün olarak ekonomik değerini güçlendirecek.

Ordu Büyükşehir Belediyesi açıklamasında, bu tescille birlikte Ordu’daki coğrafi işaretli ürün sayısının 20’ye ulaştığına dikkat çekildi.

Fındık Tirmidi Nedir?

Yörede “fındık mantarı”, “fındık kirmidi”, “bahçe mantarı” veya “bahçe tirmidi” olarak da bilinen bu mantar türü, özellikle Ordu’nun doğasına özgü bir lezzet. Fındık tirmidi kavurması, sıvıyağ, soğan, tuz ve isteğe bağlı olarak domates ve yeşil biberin birlikte kavrulmasıyla hazırlanıyor.

Yerel İşletmelere Katkı Sağlayacak

Ordu’daki restoranların menülerinde sıklıkla yer alan fındık tirmidi kavurmasının tescillenmesi, yöresel işletmeleri de sevindirdi. Mahreç işareti, bu lezzetin ulusal ve uluslararası alanda tanınması için önemli bir adım olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *