İstanbul
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6570 %0.1
37,1910 %0.1
105.179,24 %3.047
3.154,64 0,43
Ara
Muhalif. GÜNDEM Seyit Torun: ”21. Yüzyılda yol çilesini çekmek ordu halkına reva mıdır?”

Seyit Torun: ”21. Yüzyılda yol çilesini çekmek ordu halkına reva mıdır?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBMM Genel Kurulu’nda; ”Ordu’nun ve bölge illerinin yıllardır beklentisi olan Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvin-Sarp demir yolu projesi söylenildi, söylenildi, hâlâ tek bir adım atılmadı. 21’inci yüzyılda yol çilesini çekmek Ordu halkına reva mıdır, buradan sormak istiyoruz. Yıllardır övündüğünüz yol konusunda maalesef Ordu’da sınıfta kaldınız” dedi.

Haberleri
Okunma Süresi: 3 dk

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBMM Genel Kurulu’nda; ”Ordu’nun ve bölge illerinin yıllardır beklentisi olan Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvin-Sarp demir yolu projesi söylenildi, söylenildi, hâlâ tek bir adım atılmadı. 21’inci yüzyılda yol çilesini çekmek Ordu halkına reva mıdır, buradan sormak istiyoruz. Yıllardır övündüğünüz yol konusunda maalesef Ordu’da sınıfta kaldınız” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, TBMM Genel Kurulu’nda bugün gündem dışı söz olarak Ordu’nun sorunlarına değindi. Fındık konusunda yıllardır hep aynı şeyin söylendiğine dikkat çeken Torun, şöyle konuştu:

“İşte, TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) girecek mi devreye, girmeyecek mi; taban fiyat açıklanacak mı, açıklanmayacak mı? Halbuki diyoruz ki; bir fındık kanunu çıkaralım, bir yıllık, beş yıllık, on yıllık, yirmi yıllık bir planlama yapalım ve artık üretici de aracı da tedarikçi de önünü görebilsin, maliyetlerini ona göre ayarlayabilsin. Ama her yıl olduğu gibi, bir kişinin iki dudağının arasında fındık hapsolmuş durumda. Bu yıl içine doğrudan gelir desteği ve gübre desteği de koyularak 54 lira açıklandı ama maalesef serbest piyasada 43-44 liranın üzerine çıkmadı. Vatandaş, gene mağdur, yine maalesef her yılki hayal kırıklığını yaşıyor. 

”BİR YABANCI TEKEL FİRMASININ ELİNE MAHKUM EDERSENİZ...”

Fındığın yarattığı katma değer dünyada 120 milyar dolar ama bizim Türkiye’de bunun 2-2,5 milyar dolarını kullanıyoruz. Halbuki bir planlamayla birlikte yıllara sâri bu rakamı artırabiliriz, fındıktan elde ettiğimiz geliri artırabiliriz ama maalesef kendi hâline bırakırsanız sadece bir yabancı tekel firmasının eline mahkûm ederseniz her yıl aynı şeyleri konuşur dururuz.”

”YILLARDIR BİTİREMEDİNİZ”

Karadeniz Bölgesi’nde yol sorunu yaşandığına dikkat çeken Torun, ”‘Yol, yol’ diye övündünüz ama Ordu’da Karadeniz Sahil Yolu’nun geçtiği tek şehir Fatsa kaldı. Fatsa Çevre Yolu Projesi’ni altı yıl önce ’mega proje’ diye açıkladınız ancak altı yıldır bırakın bitirmeyi, projeye başlayamadınız bile. Ünye-Akkuş-Niksar Yolu Projesi’ne yıllardır kazma vuramadınız; Gürgentepe-Gölköy yolu yıllardır bitirilemedi. ’Sayacabaşı’na viyadük, Dokuz Dolambaç mevkisine tünel çalışması yapın’ dedik, görmezden geldiniz. Fatsa-İslamdağ-Korgan yolunu yıllardır bitiremediniz.

”MAALESEF SINIFTA KALDINIZ”

Ordu’nun ve bölge illerinin yıllardır beklentisi olan Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvin-Sarp demir yolu projesi söylenildi, söylenildi, hala tek bir adım atılmadı. 21’inci yüzyılda yol çilesini çekmek Ordu halkına reva mıdır, buradan sormak istiyoruz. Yıllardır övündüğünüz yol konusunda maalesef Ordu’da sınıfta kaldınız.”

”ORDU’NUN TOPLAM ARAZİSİNİN YÜZDE 74’Ü MADEN ARAMA SAHASI İLAN EDİLMİŞ DURUMDA”

Ordu’daki maden arama sahalarına da dikkat çeken Torun, ”Ordu’nun toplam arazisinin yüzde 74’ü şu anda maden arama sahası ilan edilmiş durumda, yüzde 74’ü. Toplam ruhsatlandırma sayısı 437. Yani, tarım alanlarının yüzde 76’sı, orman alanlarının yüzde 70’i, meraların yüzde 64’ü madenlerle ruhsatlandırıldı” diye konuştu. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *