İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9732 %0.09
37,4200 %0.09
98.163,99 %-2.42
3.299,16 0,39
Ara
Muhalif. GÜNDEM Sığınma evleri, kadına yönelik şiddetin yükselişi karşısında yeterli olmuyor

Sığınma evleri, kadına yönelik şiddetin yükselişi karşısında yeterli olmuyor

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin çoğalmasıyla beraber, sığınma evlerinin yetersizliği ve yeterince koruyucu olmaması ciddi endişeler arasında bulunuyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı sığınma evlerinin sayısının son altı yılda sadece iki adet artarak 112’ye ulaşması, bu alandaki ihtiyaçların karşılamasının ne kadar yetersiz olduğunu ifade ediyor.

Okunma Süresi: 1 dk

Birgün’den İlayda Kaya’nın haberine göre, Son yıllarda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı sığınma evi sayısında minimal bir artış yaşanmış olmasına rağmen, bu evlerin kapasitesi ve sunduğu hizmetler yetersiz kalmaya devam ediyor. 2018 yılında 110 olan sığınma evi sayısı, 2024 itibarıyla yalnızca 112’ye yükseldi. Yasalara göre, nüfusu 100 binin üzerindeki her belediye, kadınlar ve çocuklar için konuk evi açmak zorunda olmasına rağmen, birçok belediye bu zorunluluğu yerine getirmiyor.

Kadınlar, sığınma evlerinde karşılaştıkları sorunları detaylandırıyor. A.A. isimli bir kadın, yaşadığı baskıcı aile ortamından kaçarak sığınma evine yerleştikten sonra burada geçirdiği bir yıl boyunca psikolojik durumunun daha da kötüleştiğini, yeterince destek göremediğini ve hatta ifşa edildiğini belirtti. A.A., ”Sığınma evinde sorumlu sosyolog ve psikologların yeterli ilgiyi göstermediğini ve daha sık denetlenmesi gerektiğini” ifade etti.

Diğer bir kadın ise, sığınma evindeki personelin kendilerine muhtaç olduklarını hissettirdiğini, siyaset konuşmanın yasak olduğunu ve bu durumun sıkıntı yarattığını dile getirdi. Kadın hakları savunucuları, sığınma evlerinin sayısının artırılması ve yetkililerin bu evleri sık sık ziyaret etmesi gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *