Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı. Genel Kurul’u, ilk olarak CHP’li Gülizar Biçer Karaca’nın yönetmesi beklenirken, Kurtulmuş, olağanüstü oturumu AKP’li Bekir Bozdağ’ın yönetmesini istedi. BirGün’ün haberine göre, muhalefet, bu değişikliğin genel kurulda alınacak kararları etkilemeyeceğini belirtse de, toplantının işleyişi üstünde etkili olabileceğini ifade ediyor.
TBMM Genel Kurulu’nda MHP milletvekilleri yer almayacak. İYİ Parti milletvekilleri ise salonda olacak, ancak toplantıya imza atmamışlardı. Muhalefet, mevcut hukuki süreçler ve iktidarın tutumunu eleştirerek, Atalay’a yönelik hukuksuzlukların devam edeceği görüşünde. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, ”Hukuka saygılı olunmadığını görüyoruz ve iktidarın Anayasa’ya uymadığını gözlemliyoruz. Hukuk gözetilseydi, bu duruma gelinmezdi,” dedi.
TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü!
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta okundu. Meclis’te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul’da Yargıtay yazısı okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı. Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, ”Milletvekilliği Sona Erenler” sayfasına Can Atalay da eklendi.
Can Atalay’dan ilk açıklama
Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay’dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, ”Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini ’düşürdüler.’ Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep birlikte göreceğiz” dedi.
AYM: ”Yok hükmünde”
Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ”yok hükmünde” olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilişkin kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi.
Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın ”milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması” talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz’un da yer aldığı 4’e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.
Mlletvekilliğinin düşürülmesinin ”yok hükmünde” olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel müracaat kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…” değerlendirmesinde bulundu.