İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Trabzon'da Adliye'ye protokol girişi konulmuş

Trabzon'da Adliye'ye protokol girişi konulmuş

Trabzon Adliyesi’nin kuzey kapısında, “Protokol Girişi” bulunduğu fark edildi. Adliyede bir protokol kapısı olmasının, “Adliyenin kuruluş mantığına aykırı olduğunu” belirten avukatın itirazı üzerine Kamu Başdenetçisi, “Tarafsızlık konusunda kuşku uyandırır” notuyla yazının kaldırılması için girişimde bulunulmasına hükmedildi.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Trabzon Adliyesi’nde yaşananlar ise yargıdaki tahribatın en somut örneklerinden birini oluşturdu. Adliyenin kuzey girişinde, “Heyetlerin ve dışarıdan gelen misafirlerin” kullanması için ayrı bir kapı açıldığı öğrenildi.

Trabzon’daki uygulama, Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan başvuru ile gözler önüne serildi.

Başvuruda, Trabzon Adliyesi’nin kuzey kapısında, “Protokol Girişi” ibaresinin bulunduğu belirtildi. Başvuruyu değerlendiren Kamu Başdenetçisi, Trabzon Adliyesi’nden konuya yönelik bilgi ve belge talep etti. Belgeler üzerinde yapılan incelemenin ardından, adliyenin kuzey kapısında, “Protokol Girişi” ibaresi bulunduğu belirlendi. Girişin; hâkim, savcı ve personel girişleri için düzenlendiği görüldü.

Adliye yönetimi, “Protokol Girişi” ibareli kapının şu ana kadar hiçbir hâkim, cumhuriyet savcısı ve avukat tarafından kullanılmadığını savundu. Adliyenin yalnızca ön giriş kapısının kullanıldığı ifade edilerek, “Protokol Girişi’ ibareli arka kapı, yalnızca heyetlerin ve dışarıdan gelen misafirlerin karşılanması amacıyla kullanılmaktadır” denildi.

“Tarafsızlık vurgusu”

Uygulamanın sakıncalı olduğuna dikkati çeken Kamu Başdenetçisi, şunları kaydetti:

“Adliye binaları, yargı çalışanları ve avukatlar için verimli ve huzurla çalışabilecekleri mekanlar olarak tasarlanırken vatandaşlara adliyenin girişinden itibaren iyi bir enformasyon sağlanması, açtıkları davalar veya haklarında yürütülen soruşturma ve yargılamalarla ilgili asgari öngörülebilirliğe sahip olmaları, hizmet odaklı devlet anlayışının ve hukuk devleti ilkesinin temel esasını oluşturmaktadır.

Kurum olarak mahkemenin kişide bıraktığı izlenimin ve mahkemenin hak arayanlara güven veren, tarafsız bir görünüme sahip, tarafsızlığı sağlamak için alınmış bulunan tedbirlerin mahkemenin tarafsızlığı konusunda makul her türlü kuşkuyu ortadan kaldırır nitelikte olmasını gerektirdiği de dikkate alındığında, idarenin işleminde hukuka ve hakkaniyete uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

Kaldırılsın 

Adliyenin kuzey kapısında bulunan, “Protokol Girişi” ibaresinin kaldırılması yönünde Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasına karar verildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *