İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Tolga Şardan gazetecidir, özgür bırakılmalıdır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Tolga Şardan gazetecidir, özgür bırakılmalıdır

Gazeteci Tolga Şardan, ”MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ’yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın re’sen başlattığı soruşturma kapsamında tutuklandı. Karara tepki gösteren meslektaşları Şardan hakkında destek mesajlarını paylaşırken, basın örgütleri de Şardan’ın serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Tolga Şardan’ın yazdığı bir yazı sebebiyle tutuklanmasına tepki gösterdi. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Evrensel gazetecilik değerleriyle gazetecilik yapılan ülkelerde örneğine rastlanmayan, hukukla bağdaşmayan bir tutuklama daha gerçekleşmiştir.

Üyemiz, 2021 TGC Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi T24 yazarı Tolga Şardan 1 Kasım 2023 Çarşamba günü ‘MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu yargı raporunda neler var?’ başlıklı haberi sebebiyle Ankara’da gözaltına alınmıştır. Daha sonra aynı gün Ankara Adliyesi’nde Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştır.

Tolga Şardan gazetecidir. Siyasi olayların perde arkasını aydınlatmak ve yurttaşları bilgilendirmek için görevini yapmıştır. Bu tutuklamayla tekrar gazeteciler susturulmak istenmekte ve gözdağı verilmeye çalışılmaktadır.

”Demoklasin kılıcı sallandırılmaktan vazgeçilmeli”

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci kamuoyunun doğru bilgilendirilme hakkından sorumludur. Ancak devleti her rahatsız eden haberde dezenformasyon yasasının gazetecilerin üstünde demoklesin kılıcı gibi sallandırılmasından artık vazgeçilmelidir.

Gazeteciler ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bilmektedir. Ancak ifade özgürlüğü sadece olumlu karşılanan, zararsız haber ya da düşünceleri değil, aynı zamanda ‘devleti şoke eden, inciten, rahatsızlık veren’ düşünceleri de kapsamaktadır.

Ne yazık ki ülkemizde gazetecilerin gözaltına alınması için hukuka ve adalete uygunluk şartı aranmadan her türlü gerekçe kullanılmaktadır. Ancak bu ülkenin güçlü bir gazetecilik damarı vardır. Bu mesleği onuruyla, özveriyle yapan meslektaşlarımızı kimsenin engellemeye hakkı yoktur. Tarihe not düşen, yaşadıkları dönemin tanığı bu gazetecileri kimse unutmayacaktır. Ancak gazetecilere bu haksızlığı, zulmü, şiddeti gösterenleri kimse hatırlamayacak ve affetmeyecektir. Tolga Şardan özgür bırakılmalıdır.”

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988’de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989’dan 2018’e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992’den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi’nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği’nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019’da Doğan Kitap’tan yayımlanan ”Komonist Masası’nda Nazım Hikmet” adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019’dan beri T24’te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

Tolga Şardan savcılık ifadesinde, ”Sadece halkı bilgilendirmek için gazetecilik yaptım” dedi; avukatı yazının ihbar niteliğinde sayılması gerektiğini söyledi

MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ’yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı sonrası hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 1 Kasım’da tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan, savcılığa verdiği ifadede, ”Sayın Uçar’ın dilekçesinin ardından HSK’ya tekrar Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapılmaktadır. Ve HSK tarafından görevlendirilen müfettişler söz konusu iddialar çerçevesinde aralarında üst düzey yargı mensupları da olmak üzere birçok şahsın bilgi sahibi konumunda ifadelerini almışlardır. Görüleceği üzere devletin en saygın kurumlarından olan MİT Başkanlığı da söz konusu iddialar çerçevesinde bilhassa Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen talimat sonrasında, adı geçen yargı mensupları üstünde de detaylı araştırma yapmıştır. Dolayısıyla kulislerden elde ettiğim bilgileri söz konusu yazıda kaleme alırken tarafıma yönelttiğiniz TCK 217/A maddesi hükümlerine aykırı herhangi bir girişimim olmamıştır” diye belirtti.

Suçlamayı kabul etmeyen Şardan, ”Ben 35 yıldır gazetecilik yapmaktayım. 35 yıldır Türkiye Cumhuriyeti’nin yargı ve güvenlik bürokrasisini yakından takip eden bir gazeteci olarak hangi konuların suç teşkil edeceğini, hangi konuların suç teşkil etmeyeceğini bilecek tecrübeye sahibim. Bana bildirmiş olduğunuz suç iddiasıyla ilişkin olarak atılı suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum. Altını çizerek söylüyorum sadece halkı bilgilendirmek çerçevesinde gazetecilik yaptım” dedi. Şardan’ın avukatı ise, ”Müvekkilin yazısının ihbar niteliği sayılıp soruşturmayı açan savcılıkça araştırılması gerekirdi” dedi.

”Katalog suç” diyen mahkeme, ”kaçma şüphesi” ile ”beklenen ceza ve güvenlik önlemi” gerekçesi sundu!

Kararında TCK 217/A’nın katalog suçlardan olduğunu yazan İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, tutuklamaya gerekçe olarak, ”işlendiği iddia edilen suçun önemli ve ciddi sayılan katalog suçlardan olması sebebiyle tutuklama nedenin ‘kanun gereğince’ var sayıldığı, kaçma şüphesi ile delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üstünde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğunu” öne sürdü. Mahkemenin tutuklamaya sunduğu gerekçelerden biri de “beklenen ceza veya güvenlik önlemi” oldu. Tutuklanan Şardan, Sincan Cezaevine gönderildi.

Mahkemenin kararında ”katalog suçlardan” diye yazdığı ve bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören TCK 217/A suçu, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 100. maddesinde sıralanan ve yasa gereğince tutuklama kararı verilen katalog suçlar arasında yer almıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *