Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu olan ve dünyaca tanınan bilim insanı Muazzez İlmiye Çığ, Mersin’de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında hayatını kaybetti. Kaynak Yayınları, vefat haberini "Son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik" ifadeleriyle duyurdu.
Muazzez İlmiye Çığ’ın Hayatı ve Çalışmaları
1914 yılında Bursa’da doğan Çığ, eğitim hayatına Bursa Kız Muallim Mektebi’nde başladı ve 1931’de mezun olduktan sonra öğretmenlik yaptı. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’ne kaydoldu ve 1940’ta mezun olarak Antik Şark Eserleri Müzesi’nde çalışmaya başladı.
On yıllık müze kariyeri boyunca binlerce çivi yazılı tabletin tasnif ve çevirisini yaparak Sümeroloji alanında eşsiz katkılarda bulundu. Heidelberg Üniversitesi ve Roma Hitit Sergisi gibi uluslararası projelerde yer aldı. Emeklilikten sonra da bilimsel çalışmalarına devam eden Çığ, “Tarih Sümer’de Başlar” gibi önemli eserler kazandırdı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Taziye Mesajı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, Çığ’ın Türk bilim dünyası için önemini şu sözlerle vurguladı:
“Ömrünü insanlık tarihinin en eski izlerini aydınlatmaya adamış değerli bilim insanımız, araştırmaları ve eserleriyle nesiller boyu hatırlanacaktır. Türk bilim dünyasının başı sağ olsun.”
Kadın Haklarının Savunucusu
Muazzez İlmiye Çığ, bilimsel çalışmalarının yanı sıra kadın hakları savunucusu olarak da biliniyordu. Türk toplumunda kadının yerini güçlendirmek için yazılar kaleme aldı ve çeşitli etkinliklerde konuşmalar yaptı.