Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımında 2023 yılında uzaya gidileceğini açıkladı. Erdoğan, astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmasını da önererek, uzaya gitme niteliklerine sahip bir kişinin gönüllüler arasından seçilerek, gerekli eğitimleri almasını sağlayacaklarını ve uzaya göndereceklerini söyledi. Erdoğan, “hatta bayanların bile” bunu talep edebileceğini söyledi. Muhalefetten ise 5,4 milyon dolarlık bütçe ile nasıl uzaya gidileceğinin açıklanması gerektiği tepkisi geldi. Projeyi yürüten Türkiye Uzay Ajansı’nın yayımladığı personel alım ilanı da dikkat çekti. Ajansın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından alacağı ilk grup personel 4 temizlik görevlisi ve 2 garson olması dikkat çekti. Ajansın Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre temizlik görevlisi olmak için başvuracakların en az lise mezunu olması, Ankara’da ikamet etmesi ve 30 yaşını aşmamış olması gerekiyor. Garson olmak isteyenlerin ise temizlik görevlisi olmak isteyenlerle aynı şartların yanında otelcilik ve turizm meslek liselerinin servis dalından mezun olması şart koşuldu.
MÜLAKAT VE DENEME SÜRESİ VAR
Temizlik görevlisi ve garson olmak isteyen adaylar Türkiye İş Kurumu üzerinden yayımlanan ilana başvuracak, aralarında kura çekilecek ve kuranın ardından belirlenen sayıdaki adaylar da mülakata alınacak. Ajansı ilanında işe başlayacak emekçilere bir uyarıda bulunularak, “İlan edilen kadrolara başvurusu sonucu atanmaya hak kazanan işçilere 2 (iki) ay deneme süresi uygulanacaktır. Bu süre içinde başarısız olanların iş akdi feshedilecektir” denildi.
GORA VE AROG FİLMLERİNİN BÜTÇESİ BİLE DAHA FAZLA
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Yükseköğretim Kurumu’nun isminde uzay geçen 6 lisans programı olduğunu vurgulayarak, sadece birinin uzay mühendisliği olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzaya gidileceğini açıklamasının ardından 4 temizlik görevlisi 2 garson alınacağı duyurusunu “Gülünç” diye değerlendiren Başarır, Türkiye’nin uzaya gitmek için ayırdığı paraya da dikkat çekti. Başarır, dünyada uzay projesine 300 milyon dolar ile 9,5 milyar dolan arasında para ayrılırken Türkiye’de 5,4 milyon dolar ayrıldığına dikkat çekti.
Türkiye’nin uzay için ayırdığı bütçe ile ancak ‘Turist Ömer Uzaya’ filminin çekilebileceğini savunan Başarır, “Kadron, üniversiten, bütçen yok. Ama uzaya gideceğiz diyorsun, belki hayaller güzel ama gerçekler bunu göstermiyor. Sen uzay diyorsun 4 temizlik görevlisi, 2 çaycı alınıyor. Üniversitelerinde program yok, bütçen 5,4 milyon dolar. Cem Yılmaz’ın GORA ve AROG filmlerinin bütçesi 13,5 milyon dolar ey Cumhurbaşkanı” diye konuştu.