İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GÜNDEM 'Yolsuzluk dosyası' Danıştay'dan döndü

'Yolsuzluk dosyası' Danıştay'dan döndü

İBB'nin önceki dönemlerinde metro ihalelerinde 1 milyar liralık kamu zararı oluştuğuyla ilgili suç duyurusunun soruşturulmasına İçişleri Bakanlığı izin vermedi. İtirazda bulunulan Danıştay ise Bakanlığın izin vermesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) önceki dönemlerinde 1 milyar liralık kamu zararına yol açılmasıyla ilgili suç duyurusu Danıştay'dan döndü. Başkan İmamoğlu'nun başlattığı soruşturmaya ise el konuldu.
 
Eski İBB Başkanı AK Parti'li Kadir Topbaş döneminde Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı, Ümraniye-Ataşehir- Göztepe metro hattı, Çekmeköy- Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı, Başakşehir- Kayaşehir metro hattı ve Mahmutbey- Bahçeşehir metro hattı ihale bedelleri yüksek bulunduğu için Topbaş’ın selefi AK Partili Mevlut Uysal tarafından durdurulmuştu. İhalelerin durdurulmasının ardından eski CHP'li İBB Meclisi üyesi Taner Kazanoğlu, Topbaş ve Uysal hakkında tahmini 1 milyar liralık kamu zararına yol açtıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

İKİ BAŞKAN İÇİN DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verilen suç duyurusunda, Topbaş'ın ihalelerin yüksek meblağlarda yapılmasına göz yumarak "Görevi kötüye kullanma" ve "İhaleye fesat karıştırma" suçlarını işlediği; Uysal'ın ise yapı işine başlanmasına karşılık ihaleleri iptal etmeyerek kamuyu yeniden zarara uğrattığı ileri sürüldü.

Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi, fakat Bakanlık izin vermedi. Kazanoğlu, Bakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine bakanlığın bu kararını Danıştay’a taşıdı. Danıştay Birinci Dairesi, Bakanlığın kararına yapılan itirazın reddine oybirliği ile karar verirken, ret gerekçesini şu şekilde oluşturdu:

"BİR AKSAMA YAŞANMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR"

“Dosyanın incelenmesinden, söz konusu ihalelerin yüksek yaklaşık maliyetler hesaplanarak, mevzuata aykırı gerçekleştirildiği yönündeki eylemle ilgili olarak, anılan ihalelerin iptali istemiyle idari yargı mercilerinde dava açılabileceği, diğer taraftan söz konusu ihalelerin iptal edildiği yönünde Büyükşehir Belediye Başkanlığınca basın açıklaması yapıldığı ileri sürülmüşse de, ihalelerin iptal edilmediği ve yapılan ihale sözleşmeleri doğrultusunda metro hatlarının yapımına devam edildiği, bu durumda kamu hizmetlerinin gördürülmesinde bir aksama yaşanmadığı anlaşılmıştır.”
 
Taner Kazanoğlu, kamu zararı ve süreçle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, CHP’li Başkan Ekrem İmamoğlu’nun bu olayla ilgili iç soruşturma yürüttüğünü, ancak İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu İBB’nin 40 soruşturma dosyası arasında metro ihalelerinin de yer aldığını söyledi.

Kazanoğlu, “Bizim artık yapacak hukuki yolumuz kalmadı. Yapacağımız Kadir Topbaş ve Mevlüt Uysal’ı İstanbul halkına şikayet etmek. Bu iki arkadaş İstanbul halkının parasını liyakatsiz biçimde yöneterek, İstanbul halkının parasını çarçur etmiştir” dedi.

(ANKA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *