İki ülke de genel seçim sürecine girmeye hazırlanırken Ankara-Atina hattında gerilim tırmanmaya devam ediyor. Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın 5 Eylül'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e; Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Maria Theofili'nin ise 6 Eylül'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e gönderdiği mektuplar Yunanistan basınına sızdı.
Mektuplarda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine S-300 ile 'radar kilidi' atmasına ilişkin olarak, "Ey Yunan, tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur ağır! Yunanistan'a tek cümlemiz var: İzmir'i unutma!" ve "Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz" ifadelerine yer verildi.
Yunanistan, Erdoğan'ın bu ifadeleriyle ilgili olarak, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ifadeleri zaten açıklamaya bile gerek bırakmıyor: Bu açıklamalar kışkırtma olmadan yapılmıştır; kabul edilemezdir; hem Yunanistan'a hem Yunan halkına hakarettir" ifadelerini kullandı.
Atina, Erdoğan'ın ifadelerini Yunanistan'ın toprak bütünlüğüne "direkt bir tehdit" olarak nitelendirdi.
Dendias ve Theofili, "Açıklamaların tehditkar doğası ve tonu fazlasıyla açık; niyetin ne olduğuna dair bir şüphe yok. Bu, söylemlerin sadece seçim için bir araç olduğu iddialarını da haksız çıkarıyor" ifadelerini kullandı.
Mektuplarda uluslararası kamuoyunun "gerekli tepkiyi vermemesi" durumunda Türkiye'nin davranışlarının "geniş çevrede istikrarı bozabileceğini ve boyutu öngörülmez sonuçlar doğurabileceğini" ifade etti.
Atina, Türkiye'nin "revizyonist" söylemlerinin uluslararası anlaşmaların oluşturduğu statükoyu sorguladığını iddia etti.