Holokost faciasına maruz kalan Tova Friedman’a yöneltilen birçok soru var. “Neden Auschwitz'den kaçmayı denemedi? Gaz odalarında çığlık atan insanların seslerini duyabiliyor muydu? Ölüme çok yaklaştığı ancak yeniden hayata tutunduğu anlar oldu mu?” Bu soruların hepsine TikTok’ta yaptığı yayınlarda yanıt veriyor Friedman. Amacı ise genç kuşakları yaşanan bu büyük felaketten haberdar etmek.
84 yaşındaki kadın, 17 yaşındaki torunun yardımıyla Polonya'da bir Nazi ölüm kampı olan Auschwitz’in acımasız gerçekliğini izleyenlere aktarmaya çalışıyor. Bunu yaparken de genç izleyicileri korkutabilecek bir dil kullanmıyor.
Tova Friedman’ın TikTok hesabında şu an için 500 bin takipçisi bulunuyor.
Friedman paylaşımlarını Holokost’u inkar edenlere ve yanlış bilgilendirmeye karşı yapıyor. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nde Yahudi karşıtlığı yaygın bir olgu, buna karşın gerçeklerin yaşatılması için böyle bir çalışma içerisinde Friedman.
Yaşlı kadın bir röportajında ise, konuşmak için büyük bir yükümlülüğü olduğunu savunuyor. Bunu da, “Kurtulduğum için suçlu değilim, fakat hayatta kalma yükümlülüğüm var” sözleriyle ifade ediyor.
II. Dünya Savaşı’nın doruğa ulaştığı dönemde Polonya’da dünyaya gelen Friedman, Naziler tarafından önce bir Yahudi gettosuna, ardından da Auschwitz’e sürüldü. Daha 6 yaşındayken hala neden olduğuna anlam veremediği şekilde gaz odalarından kurtulma şansına sahip olmuştu.
Anlattığına göre de; hayatta kalması hala sıcak olan bir cesedin yanına saklanarak ve sonunda 1945'te Auschwitz’ten kurtarılmasıyla gerçekleşmiş.
Friedman ve torunun çektiği videoların çoğunluğu Morristown, New Jersey'deki bir kanepede gerçekleşiyor. Yaşlı kadın videolarda doğrudan kameraya bakarak konuşuyor.
Torunu Aron, büyük annesini hesaplarına gelen antisemitist sözlerden de koruyor. Kendisinin de bu sözler üzerinde çok durmadığını ve bunların çabasını gerçekleştirmek için kendisine enerji verdiğini söylüyor.
Okulda verilen Holokost eğitimine kısıtlama getirildiğini belirten Aron, TikTok videolarının bir ders kadar olmasa da gençler için teşvik edici olduğunu vurguluyor.
Yorum Yazın