İstanbul
Orta şiddetli yağmur
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,0636 %0
37,4054 %0
95.401,09 %-2.239
3.347,71 -0,30
Ara
Muhalif. HABERLER Nilüfer’de uluslararası yerel tohum takası yapıldı

Nilüfer’de uluslararası yerel tohum takası yapıldı

Nilüfer’de uluslararası yerel tohum takası yapıldı

Okunma Süresi: 2 dk

Bilim Agroekolojik Uygulama Topluluğu Tohum Takas Etkinliği’nde 19 ülkeden getirilen yüzlerce  tohum çeşidi, Nilüfer’de meraklıları ile buluşturuldu. Etkinlikte, farklı ülkelerden getirilen yaklaşık 7 bin paket yerel tohum takas edildi.

Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen  Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi’ndeki Agroekoloji Uygulamaları Forumu programı kapsamında Bilim Agroekolojik Uygulama Topluluğu Tohum Takas Etkinliği yapıldı. Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen programa 19 farklı ülkeden gelen katılımcılar, ülkelerine ait yerel tohumları sergileme imkanı buldu. Kurulan stantta yüzlerce yerel tohum, konuklar tarafından ilgiyle incelendi.
Programla ilgili bilgi veren Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Koordinatörü ve EKODER  Başkanı Arca Atay, her ülkenin kendisine ait yerel tohumları getirdiklerini söyledi. Domates, biber, bamya, kabak, nohut başta olmak üzere  üzere 10 çeşit tohumu  ev sahibi olarak sergilediklerini anlatan Atay, yurt dışından gelenlerle yüzlerce yeni çeşidin burada yer aldığını  ve yaklaşık 7 bin paket tohumun takas edildiğini açıkladı. Agroekoloji denince biyoçeşitliliğin öne çıktığını vurgulayan Atay, çok büyük yerel çeşitliliğin burada yer aldığını kaydetti.

Forum sırasında yapılan konuşmalardan her ülkenin iklim değişikliği ve kuraklığa karşı bir takım çabalar içinde olduklarının da altını çizen Atay, “Özellikle tarımsal üretimlerini, kuraklığa uygun hale getirmek için bir takım yeni çeşitler bulmak veya eski çeşitleri kuraklığa uygun hale getirmek üzere çalışmalar yapıyorlar. Kurumların bir kısmı kendi ülkelerindeki üniversitelerle bilimsel olarak çalışıyor” diye konuştu.


Nilüfer’de 13 Temmuz’a kadar sürecek olan Agroekoloji Uygulamaları Forumu’na Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, İran, Kazakistan, İtalya, Kosova, Sırbistan, Tacikistan, Ukrayna gibi toplam 19 ülkeden gıda üretimiyle ilişkili 50’yi aşkın sivil toplum örgütlerinin üye ve temsilcisi katılıyor. Atölye çalışmalarının da yapıldığı programın ilerleyen bölümlerinde Nilüfer’deki agroekoloji ile ilgili farklı örnekler de gösterilecek.
 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *