Sünger Şehir nedir? Yeni bir şehircilik yaklaşımı: Sünger Şehir
2000'li yılların başında Çin'de ortaya çıkan sünger şehir yaklaşımı; ekolojik altyapı ve drenaj imkanlarını güçlendirerek taşkınları önlemek, şehir ısısını azaltmak, doğal kaynakları korumak ve su kaynaklarını verimli kullanmak için geliştirilmiş yeni anlayış.
Şehrin içerisine yerleştirilen yeşil yağmur toplama alanları, parklar, doğal alanlar, geçirgen kaldırım ve asfalt uygulamaları ile suyun toprakla buluşması, yeniden doğal hayata katılması sağlanıyor. Şehrin su kaybı azalıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sürdürülebilir kalkınma için çevresel yönetim anlayışı içerisinde yeşil alanları arttırarak, doğal kaynaklarımızın betona gömülmesini engelleyerek önemli bir çalışma ortaya koyuyor.
43 milyarı aşkın altyapı yatırımıyla su baskınları tarih oldu. 2.500 km atık su hattı, 173 km yağmur suyu hattı, 16 km yağmur suyu atık su tüneli, 3.100 km içme suyu hattı, 14 km atık su şebeke hattı ve 1.090 km atık su kolektörü ve tünel temizliği yapıldı, 3 atık su arıtma tesisi, 8 içme suyu deposu, 3 içme suyu arıtma tesisi ve 2 içme suyu terfi merkezi ile su verimliliği arttırıldı.
Enerji verimliliği açısından önemli adımlar atıldı. 4’ü yeni açılan toplam 6 tesiste yaklaşık 2,5 milyon İstanbullunun 1 yıllık enerji ihtiyacı üretildi.
Sünger şehirler selleri ve afet riskini engeller mi?
Sünger şehir modeli, çevre korumasına, su taşkınları riskine ve diğer afetlere karşı belli düzeyde koruma sağlayabilir. Bu şehirlerin tasarımı, aşırı yağış ve sık sık yaşanan sel felaketleriyle başa çıkmak üzere planlanmıştır. Tüm afetlere karşı kesin koruma sağlamasını beklemek yanlış olsa da özellikle sel, su baskını ve bunlara bağlı olarak gelişen diğer afetleri engelleyebilir.
Sünger şehirler, iklim değişikliğinin getirdiği ani ve yoğun yağışlara karşı daha dirençlidir. Yağmur sularını emerek depolaması sayesinde şehrin aşırı yağışlardan en az düzeyde etkilenmesini sağlar. Üstelik depolanan suyun bir iklim krizi anında kullanılmak üzere boşaltılabilmesi de sünger şehrin önemli etkilerindendir. Özellikle yağışların azaldığı dönemlerde kuraklık ve susuzluk tehlikesini azaltmak için sünger şehirlerden faydalanılabilir.
Şehirlerin su yönetimini daha iyi yapmasına yardımcı olan şehir modeli, sıcaklık dengesini korumaya da olanak tanır. Ormanlık ve yeşil alanların giderek azaldığı, betonlaşmanın çok fazla olduğu şehirlerde sıcaklık dengesini korumak zordur. Sünger şehir modeli ise bu dengeyi sağlamada önemli bir role sahiptir.