İstanbul
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6663 %0.04
37,2246 %0.12
102.876,02 %-2.875
3.157,59 -0,06
Ara
Muhalif. HABERLER Ülkemizde Her 100 Kişiden 30’u Obezite Hastası

Ülkemizde Her 100 Kişiden 30’u Obezite Hastası

Ülkemizde Her 100 Kişiden 30’u Obezite Hastası

Okunma Süresi: 4 dk

Yapılan klinik çalışmalara göre Türkiye nüfusunun %30’undan fazlası obezite riski altında yaşıyor. Önlem alınmadığı takdirde obezite; kalp hastalıklarından kansere, diyabetten yüksek tansiyona, eklem problemlerinden, uyku apnesi gibi birçok sağlık problemine neden olabiliyor. Bilinçsiz ve doktor kontrolü dışında fazla kilolarından kurtulmaya çalışan bireyler ise bu yöntem veya ilaçlar nedeniyle daha farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.  Bu nedenle kilo verme sürecinde mutlaka uzman desteği alınması, gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerekiyor. Diyet ve spor ile kilo verilemiyorsa ve eşlik eden hastalıklar da varsa kişiye özel yöntemlerle planlanacak obezite cerrahisi başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor. Memorial Şişli Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nden Prof. Dr. Halil Coşkun, fazla kilonun sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

 

Obezite tehlikesi katlanarak artıyor 

Günümüzdeki ulaşım, beslenme, eğlence ve üretim alanlarındaki gelişmeler yaşamı kolaylaştırmanın yanında birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Beslenme ve ulaşım alanındaki kolay ulaşılabilirlik kişilerdeki fiziksel aktiviteyi azaltarak hızlı ve ayaküstü (fast-food) rafine karbonhidrat ağırlıklı, aşırı yağlı beslenme alışkanlıklarına sebep olmaktadır. Teknolojik gelişmeler doğrultusundaki bu yaşam tarzı değişiklikleri tüm dünyada ciddi bir sağlık sorunu olmaya başlayan obezitenin en önemli nedeni olarak görülmektedir. 

 

Kadınlar erkeklerden daha fazla obezite riski altında

Obezite, vücut kitle endeksinin erkeklerde %25, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkması ile başlayan bir sağlık sorunudur. Boy kilo endeksi 18 ile 24 arasında olan kişiler normal kilolu sayılırken 25’in üzerinde olanlar fazla kilolu, 30’un üzerinde 1. derece obez, 35’in üzeri 2. derece obez, 40’ın üzeri olanlar ise morbid obez kategorisine girmektedir. Bu sebepler erkeklerin %20’sinde, kadınların ise %40’ında fazla kilo görülmesine neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya genelinde obezite sıklığı %13'ken, Sağlık Bakanlığı verilere göre Türkiye'de yetişkin nüfusunun yaklaşık %30'unun obez olduğunu ortaya çıkmıştır. Kadınların erkeklerden 3 kat daha fazla obezite riski yaşadıkları belirlenmiştir. 

 

Obezite birçok hastalığa neden olabiliyor

Obezite, hastalarda kozmetik problemlerin dışında metabolik hastalığa da neden olabilmektedir. Günümüzün önemli bir sağlık problemi haline gelen obezite riskini hızlı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, genetik faktörler ve çevresel etmenler artırmaktadır. Obezite günümüzün en yaygın hastalıklarından olan kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere diyabet, yüksek tansiyon, eklem problemleri, uyku apnesi gibi birçok ciddi sağlık sorunlarına yol açarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

 

Fazla kilolarınızdan doktor kontrolünde kurtulun

Obezite, hastaların sosyal hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Bu durumdaki hastalar çoğu zaman doktor kontrolü dışında özellikle sosyal medya ya da çevrelerindeki kişilerin tavsiye ettikleri ilaç veya yöntemlerle fazla kilolarından kurtulmaya çalışmaktadır. İlaçlarla kilo vermeye yönlendiren sebeplerin başında da yeni molekül ilaçların bazılarından olumlu sonuçların alınmasıdır. Ancak doktor kontrolü dışında hastanın herhangi bir tanıdığı ya da bir sosyal medya ünlüsünün tavsiye ise obezite tedavisinde kullanılan bu ilaçlar hastada olumsuz yan etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle, bu tür obezite ilaçlarının mutlaka alanında uzman bir hekim tavsiyesi ve gözetimi ile kullanılması gerekir. Çünkü doktorunuz, sizin için en uygun tedavi seçeneğini belirlemek ve olası riskler konusunda sizi bilgilendirerek en doğru tedaviye yönlendirerek sağlıklı ve başarılı bir sonuç almanızı sağlayabilmektedir. 

 

Obezlik, obezite ameliyatından daha riskli

Obezite sorunu yaşayan kişilere cerrahi yöntemden önce diyet tedavisi uygulaması gerekmektedir. Yeme içme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları değiştirilmeli, bazı durumlarda ilaç tedavisi ve psikoterapi desteği de eklenmelidir. Uygulanan diyet tedavilere olumlu yanıt verilmediği takdirde cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Artan teknolojik imkanlar,   hekimlerin tecrübeleri ve düşük komplikasyon oranı obezite tedavisinin cerrahi tedavi yöntemlerle başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Obezite cerrahisi yaşam tarzı değişikliğinin ilk aşamasıdır. Bu cerrahi bir yağ alma ya da hemen zayıflama yöntemi olarak da değerlendirilmemelidir. Obezite ameliyatı sonrası hastaya önemli görevler düşmektedir. En önemlisi, beslenme alışkanlığının tekrar düzenlenmesidir. Hastaların ameliyat sonrası diyetin yanı sıra spor ve düzenli fiziksel aktiviteyi de yaşamlarına sokmaları çok önemlidir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *