Lojistik sektörü 520 milyar TL’ye ulaşan hacmi ile, pandeminin tepe noktasını gördüğümüz 2021’in ilk altı ayında büyümesini sürdürdü. Lojistiğin alt kollarından biri olan kargo sektörünün bu süreçte 100 bin kişiyi istihdam ettiği düşünülüyor.
Kargo sektörünün temsilcileri “Pandeminin yarattığı kapanma durumunun dijital alışverişin artacağını ön gördürdüklerini, bu yüzden müşteri portföyünü genişlettiklerini, 2021’in ilk altı ayında yüzde 150 büyüyerek araç sayılarını mevcudun iki katına çıkardıklarını belirttiler. Taşınan aylık paket sayısı 600 binlerden 1,5 milyon seviyesine kadar ulaştığını gördüklerini, şimdi normalleşmeyle perakende sektörünün toparlanmaya başladığını ifade ettiler.
COVID-19 küresel salgını tam kapanma gerçeğiyle ekonomiyi dönüşüme zorladı.
Tam kapanma ve kısıtlamaların yarattığı ekonomik baskıyı fırsata çeviren sektörler ise büyümeye ve kazandırmaya devam ediyor.
Hacmi 520 milyar TL’ye ulaşan lojistik sektörü krizi fırsata çeviren sektörlerin başında geliyor. Lojistik sektörünün içerisinde önemli bir yer tutan kargo sektörü pandemide 100 bin kişiye istihdam sağlayarak iş kaybına uğrayan diğer sektörlerin açığını kapattı.
Kurban Bayramı’yla birlikte perakende sektörü toparlanmış oldu.
Normalleşme adımlarının atılmasıyla tüketicinin perakende satışa yöneldi. Bir yılı aşkın süredir devam eden kısıtlama uygulamaları tüketiciyi dijital mecralardan alışverişe mecbur bıraktı. Ancak normalleşmeyle satın alma davranışı perakende sektörüne yöneldi. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda taşınan ürünlerin hacmine bakıldığında, perakende sektörünün son 2 yılın en iyi seviyesinde olduğu görüldü. Bayram öncesi ve sonrasında perakende gönderimlerini destekleyebilmek için araç ve personel takviyesi yapıldığını belirten sektör yetkilileri, özellikle yoğunluğun arttığı bu dönemde yüzde 100 müşteri memnuniyetini sağlayabilmek için çalıştıklarını, bu noktada kurum ve kişilere özel, ihtiyaç odaklı butik hizmet modeli uyguladıklarını da ifade ettiler.
Sektör büyümeye devam edecek
Alışverişte dijitalizasyonun toplumun her kesimine yayıldığını, normalleşmeyle ise perakende satışların eski seviyelerine geldiğini söyleyen sektör uzmanları, İnternet alışverişi pandemi öncesinde şüpheyle yaklaşılan, toplumun önemli bir kesimi tarafından tercih edilmeyen bir tüketim şekliydi. Pandemi bu yöndeki şüpheleri kırarak, internet alışverişini zoraki de olsa arttırdı. Bugün ise normalleşmeyle perakende sektörünün toparlanmaya başladığını görüyoruz. Tüketim ne yolla gerçekleşirse, gerçekleşsin lojistiği, (ürünün istenilen yere varması) hep arka planda kalan ancak en önemli maddelerden biri olmaya devam edecek. Üretmeye ve tüketmeye devam ettikçe ürünleri gideceği yere ulaştıracağız. Lojistik sektörü 520 milyar TL’lik devasa bir hacme sahip. Bu hacmin ve istihdamın artmaya devam edeceğini belirttiler.