Belgin Sarılmışer veya bilinen sahne adıyla Bergen, (d. 15 Temmuz 1959, Mersin - ö. 14 Ağustos 1989, Pozantı, Adana), Türk arabesk-fantezi şarkıcısı.
Hayatı
Belgin Sarılmışer, Mersin'de yedi çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak dünyaya geldi. Anne ile babası boşandıktan sonra annesi ile birlikte Ankara'ya yerleşti.
Ankara'da konservatuarın orta bölümüne başladı. Okulu yarım bıraktı. Bir müddet PTT bünyesinde memur olarak çalıştı.
Ankara'da bir gece arkadaşlarıyla eğlenmek üzere gittiği Seyman Kulüp isimli pavyonda arkadaşlarının isteği üzerine Orhan Gencebay'ın Batsın Bu Dünya başlıklı şarkısını söyledi. Sesini beğenen pavyon sahibi, kendisine sahneye çıkmasını teklif etti. Ankara'da birçok pavyon'da çalıştıktan sonra gelen bir teklifi değerlendirerek Adana'ya gitti.
Adana'da Halis Serbest ile tanıştı. Halis Serbest her gece şarkıcıya çiçekler gönderiyor ve her gece Bergen'in çalıştığı pavyona gidip en ön masadan şarkıcıyı seyrediyor. Halis Serbest'in ısrarı ve inadı ile evlendiler. Ancak Halis Serbest'in başkasıyla evli olduğu ortaya çıkınca Bergen ilişkiye son verdi.
1988 yılında kendisi ile yapılan bir mülakatta Bergen olanları şöyle anlattı:
"Ben sahneyi çok seven, açıkçası sanatına ışık bir kişiydim. O ise kıskanç bir insandı. İlk başlarda bana hissettirmemeye çalıştı. Ama sonra ortaya çıktı, ilk dayağımı o zaman yedim. Beni sahneden aldı ve bir eve kapattı."
Kezzaplı saldırı
Bu ayrılığın ardından Bergen annesi ile birlikte İzmir'e kaçar. Halis Serbest de bir kiralık katile 500 bin lira vererek İzmir’e gönderir. 31 Ekim 1982 gecesi İzmir Alsancak’ta New York adındaki pavyonun kapısında Bergen annesiyle birlikte bir taksiye binmek üzereyken, kiralık saldırgan şarkıcının üzerine bir kova kezzap attı. Bergen, daha sonra yapılan bir mülakatta olay anını şöyle anlatacaktı:
“O anda iki gözüm gitti. Biraz alkollü olduğum için hiçbir şeyin farkında değilim. Sadece çığlıklar duyuyorum. Bir ara 'Suya götürün!' diyorlar. Kadere bak ki, sular kesik. Su, ip gibi akıyor. Üzerimdeki giysileri yırtıp her tarafımı sardılar. O an her yer çok karanlık, bir şey göremiyor, gözlerimi açamıyorum. Kısa bir süre sonra ekip arabası geldi. Ege Üniversitesi Hastanesi'ne götürdüler. Hastanede 45 gün kaldım, yara tedavisi gördüm.”
Bergen, bu olayda ağır biçimde yaralandı. Olayı basından takip eden dönemin meşhur estetik cerrahı Onur Erol, Bergen'e gönüllü olarak yardım etti. Bergen İzmir’den Ankara’ya getirildi. Onur Erol, 13 Şubat 2010 tarihinde Milliyet gazetesinden Elif Berköz'e hastasının durumunu tarif etti:
“En az üç kez ameliyat ettiğimi hatırlıyorum onu. Çünkü dokuların iyileşmesi, olgunlaşması aylar sürer bu tip yanıklarda. Zımparalama yöntemiyle Bergen’in derilerini soymuştuk. Sağ gözü çıkmıştı, kapakları kapanmıyordu. Sonradan eklenecek protez için göz çukuru yaptım. Burun kanatları yok olmuştu, oraya kıkırdaklar kondu. Yüzüne kalçasından deri eklendi.”
ve sağ gözünün hasarı yüzünden saçlarını sağ gözünün üzerine atmasıyla, bazense güneş gözlüğüyle olan imajıyla akıllarda kaldı. 1986'da yayınladığı dördüncü stüdyo albümü "Acıların Kadını"nı albümü ve kendi hayat hikayesini anlatan albümle aynı adlı filmde oynamasının ardından "Acıların Kadını" olarak anılmaya başladı. Sanat yaşamı boyunca Sen Affetsen Ben Affetmem, Kader Diyemezsin, Benim İçin Üzülme, Elimde Duran Fotoğrafın, Neden Dönmesin gibi pek çok şarkı bıraktı.
Ölümünden sonra pek çok arabesk ve nostalji konseptli albümlerde şarkıları yer alan Bergen, Ceylan Ertem, Ebru Yaşar, Emrah, Funda Arar, Muazzez Ersoy ve Işın Karaca gibi pek çok sanatçı tarafından cover'landı.
Suikast
14 Ağustos 1989'u 15 Ağustos'a bağlayan gece, Pozantı, Adana'da boşandığı eşi tarafından kurşunlanarak öldürülen; 30 yıllık kısa yaşamına 6 long play, 11 kaset, 129 şarkı ve 1 video filmi sığdıran Bergen memleketi Mersin'e defnedildi. Toroslar, Mersin'deki asri anıt mezarlık ziyarete açıktır.
Stüdyo albümleri
Yalnızca resmi olarak yayınlanmış stüdyo albümleri yer almaktadır. Yıllar Affetmez'den sonra çıkan 3 albüm sanatçının daha önceden hiç yayınlanmamış kayıtlarını içerdiğinden, resmi diskografisine kabul edilmektedir.
1982 Şikayetim Var LP (1986'da MC olarak yeniden basıldı.)
1983 Kardeşiz Kader LP (1985 ve 1990'de MC olarak yeniden basıldı.)
1985 İnsan Severse LP, MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1986 Acıların Kadını LP, MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1987 Onu Da Yak Tanrım LP, MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1988 Sevgimin Bedeli MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1988 İstemiyorum LP, MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1989 Yıllar Affetmez (Aslen son albümü) MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1990 Giden Gençliğim [2] MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1990 Garibin Çilesi Mezarda Biter MC (1999'da CD olarak yeniden basıldı.)
1991 Son Ağlayışım MC, CD
Müslüm Gürses'e olan hayranlığı
Bergen'in 31 Ekim 1982'de yüzüne kocası tarafından kezzap atılmasının ardından hastaneye kaldırıldıktan sonra hastane yatağında rüyasında sanatçı Müslüm Gürses'in 1982 yılında çıkardığı Tanrı İstemezse albümüne ismini veren Tanrı İstemezse şarkısını Gürses'le birlikte seslendirdiklerini görmüştür. Daha sonra Bergen, 1988 yılında Yaşar Kekeva Plak firmasından çıkardığı Sevgimin Bedeli albümünde Gürses'e duyduğu hayranlık nedeniyle Gürses'in 1987 yılında Elenor Müzik firmasından çıkardığı Talihsizler albümüne ismini veren Talihsizler şarkısına yer vermiştir. En sonunda artık bu hayranlık gazetede bile yer bulmuştur: “Bergen bir numaralı Müslüm Gürses hayranıydı. Kendi programı bile olsa ne yapar eder, mutlaka Müslüm Gürses'i dinlemeye giderdi. Sanatçı, son kasetinde bu yüzden Müslüm Gürses'in bir parçasına yer vermişti. Bu şarkıyı daha duyarak, daha içten okuduğunu her fırsatta söylerdi.”
Popüler kültüre etkileri
2022 yapımı Bergen filminde kendisini Farah Zeynep Abdullah canlandırmıştır.