İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
95.112,00 %-3.237
3.438,13 0,27
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Einstein’ın el yazısı açık artırmaya çıkarılacak!

Einstein’ın el yazısı açık artırmaya çıkarılacak!

Fizikçinin genel görelilik teorisini geliştirirken Merkür'ün yörüngesindeki bir anormalliği açıklamaya çalıştığı hesaplamalar, 3 milyon Euro'ya açık artırmaya çıkarılacak.

Okunma Süresi: 2 dk

Christie’s ve Aguttes, el yazmasını 23 Kasım’da tahminen 2 milyon ila 3 milyon Euro’ya Paris’te açık artırmaya çıkaracak. Müzayede evi genel görelilik teorisinin gelişiminde çok önemli bir aşamayı belgelediğini ve şimdiye kadar sunulan en değerli Einstein el yazması olduğunu belirtti.

Haziran 1913 ile 1914 başları arasında Einstein ile arkadaşı İsviçreli mühendis Michele Besso tarafından yazılan el yazmasının 26 sayfası Einstein’a, 25 sayfası da Besso’ya ait.

HESAPLAMA HATALARI YÜZÜNDEN VAZGEÇTİ

Merkür’ün yörüngesinde gezegenin Güneş’e en yakın olduğu nokta olan günler, Güneş sistemindeki diğer cisimlerin etkisiyle zamanla yavaş yavaş kayar. Einstein ve Besso’nun denklemleri, gözlemlenen kaymanın sonucunu vermiş olsaydı, teori kanıtlanacaktı. Ancak el yazması hesaplama hataları içeriyordu. Einstein, 1913’te teorik tutarlılığı konusunda endişelenerek bu yaklaşımı bir kenara bıraktı.

GÜNÜMÜZE ULAŞAN İKİ ESERDEN BİRİ

Besso, Zürih’ten ayrılırken taslağı da yanında götürdü. Christie’s, “Müsveddenin neredeyse mucizevi bir şekilde bize ulaşması onun sayesinde: Einstein muhtemelen saklamakla uğraşmazdı” dedi. El yazması, şu anda Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’ndeki Einstein arşivlerinde bulunan, 1912’nin sonları/1913’ün başlarına ait bir defterle birlikte, genel görelilik kuramının doğuşunu belgeleyen, günümüze ulaşan iki eserden biri.

Christie’s, “Evrenin işleyişine ilişkin insan anlayışı sonsuza dek değişti. Genel görelilik, bugün hala keşfedilmekte olan yerçekimi zaman genişlemesi ve ışık sapması da dahil olmak üzere, evrenin işleyişine dair insan anlayışını dönüştürmek için geldi. Einstein’ın bu döneme ve daha genel olarak 1919’dan önceki imzalarına son derece ender rastlanır.” açıklamasını yaptı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *