Sitcom kültürünün belki de atası sayılabilecek işler çıkartarak, Amerikan dizilerine yön vermeyi başardılar.
Amerikan klasik mizahından sıkıldıysanız, sizin için başka bir ufuk açacak İngiliz komedilerini tavsiye ediyoruz. Tuttuğunda işin cılkını çıkartan Amerikan dizilerine karşı; tadı kaçmadan, kısa ve öz bir şekilde yayınlanıp sonlanan İngiliz dizilerini izlemek için birçok sebebiniz var.
Nereden başlamalıyız diyorsanız: Farklı mizahıyla, sevenin çok sevdiği bir yapıda olan İngiliz komedi dizileri
Coupling (2000-2004)
4 sezon – 28 bölüm
Coupling, birbirleri ile ilişki içinde, ilişkileri olmuş ve olmak isteyen altı arkadaş hakkında neler olup bittiğini anlatıyor. Kendilerini tuhaf ve utanç verici durumlar içinde bulan karakterler, en gizli sırlarını açıklamak zorunda kalıyor. Cinsellik konulu, cüretkar ve bir o kadar da komik bir İngiliz komedi dizisi Coupling.
Jeeves and Wooster (1990-1993)
4 sezon – 23 bölüm
Kusursuz şekilde giyinen Bertie Wooster ve onun sadık-bilge uşağı Jeeves’in başına gelen çeşitli olayları anlatan dizi dürüst diyaloglar, unutulmaz ahmak ve garip karakterlere sahip dizi.
Dizide House M.D. dizisinden tanıdığımız Hugh Laurie ve V for Vendetta filminden hatırladığımız, usta aktör Stephen Fry başrolleri paylaşıyor.
The Inbetweeners (2008-2010)
3 sezon – 18 bölüm
The Inbetweeners lisedeki son senelerini bitirmeye uğraşan bir arkadaş grubunu konu edinen, gençlik temalı dizi. Dizi başarısıyla dünyanın en prestijli ödüllerinden olan BAFTA‘ya aday gösterilmiştir.
Black Books (2000-2004)
3 sezon – 18 bölüm
Black Books isimli bir kitapçıda geçen dizi, nevrotik bir kitabevi sahibi, onun tuhaf yardımcısı ve yakın arkadaşlarının başından geçenleri anlatır. Birbirinden ilginç üç arkadaşın maceralarını konu alan dizi, 2002’de İngiliz televizyonunun en komik dizisi seçilmişti.
The Office (2001-2003)
3 sezon – 14 bölüm
Küçülmeye giden bir şirketin kararları sonucunda kapanmakla yüz yüze gelen bir ofisin hikayesi. Yönetici Brent ve çalışanları günlük yaşamlarını sürdürürken bir belgesel film ekibi tarafından filme alınmaktadırlar.
Ünlü İngiliz komedyen Ricky Gervais ve Fargo, Sherlock gibi dizilerden tanıdığımız Martin Freeman dizinin başrolünde.
Mr. Bean (1990-1995)
1 sezon – 15 bölüm
Bir yetişkin olmasına rağmen, en basit görevleri bile yerine getiremeyen Mr. Bean için hayat çok zordur. Ancak ısrarcılığının sonuçlarını genellikle alır ve sorunlarını ustaca çözmeyi bilir. Mimikleriyle inanılmaz işler başaran Rowan Atkinson‘un tek kişilik başyapıtı. Az çok herkesin aşina olduğu Mr. Bean karakteri daha sonrasında birçok filmde devam etti.
The Vicar of Dibley (1994-2007)
5 sezon – 26 bölüm
Oxfordshire’daki kurgusal Dibley köyünde geçen dizi. Kadın bir bakanın tuhaf ve muhafazakar küçük bir kasabanın kilisesinde çalışmak üzerine kasabaya gelişi konu edilmiş. The Vicar of Dibley en iyi İngiliz komedi dizilerinden biri.
The IT Crowd (2006-2013)
5 sezon – 25 bölüm
Yüksek teknolojili ultra modern kulelerde çalışan mutlu mesut insanlara, kulenin karanlık bodrumunda eşlik etmeye çalışan 2 kafadar Roy ve Moss‘un hikayesine odaklanan dizi. Başlarına işten hiç anlamayan bir müdürün atanmasıyla olaylar gelişiyor. Bilgi işlem birimi çalışanı kafadarların, gelen sorulara cevabı ise tanıdık: “Sisteminizi açıp kapatmayı denediniz mi?”
Monty Python’s Flying Circus (1969-1974)
4 sezon – 46 bölüm
İngiliz mizahının temel taşını oluşturan efsanevi Monty Python ekibinin, efsane sıfatına erişmesini sağlayan sağlayan dizi. Ekip, dizinin ardından sinema tarihine geçecek Monty Python and the Holy Grail ve Life of Brian gibi işler yaptılar.
Fawlty Towers (1975-1979)
2 sezon – 12 bölüm
Acemi ve manik İngiliz otel sahibi ve yöneticisi Basil Fawlty, aslında bu iş için uygun değildir. Tahammülsüz, kaba ve paranoyak biridir. Basil oteli yürütmeye çabalarken, pek yararlı(!) karısının durmaksızın sözlü saldırıları ve kabiliyetsiz ama kolay lokma olan İspanyol garson Manuel tarafından engellemeleriyle büyük kıyamet kopar.