İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Hopa Belediyesi, ölüm yıldönümünde Nazım Hikmet’in vasiyetini yerine getirdi

Hopa Belediyesi, ölüm yıldönümünde Nazım Hikmet’in vasiyetini yerine getirdi

Hopa Belediyesi, Nazım Hikmet Ran’ın 61. ölüm yılında şairin "Vasiyet" şiirinden ilham alara, Hopa sahilinde heykelinin yanına çınar ağacı dikti.

Okunma Süresi: 2 dk

Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, şairin “Vasiyet” şiirindeki “Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni ve de uyarına gelirse, tepemde bir de çınar olursa, taş maş da istemez hani” dizelerinden yola çıkarak, sahilin yanındaki Nazım Hikmet heykelinin yanına çınar ağacı dikti.

Burada konuşan Utku Cihan, şunları kaydetti:

"Bugün Nazım’ın aramızdan ayrılışının 61. yılı. Dünya şairi, memleket sevdalısı Nazım Hikmet, 1928'de Gürcistan sınırından ülkesine kaçak yollarla girdi, Hopa'nın Çamlıköy köyünde yakalandı, Hopa hapishanesinde iki ay yattı. Hopalılar büyük şairi çok sevdi. Öyle ki Nazım’ın Hopa’da kalması birçok şehir efsanesine konu oldu. Kaldığı dönemde yaşadıklarından anılar, farklı şekillerde, farklı tanıklıklarla karşımıza çok çıkıyor. Kimisi doğru kimisi efsaneleşen bu anılar Hopalıların aslında Nazım’a duydukları sevgiden ve saygıdan kaynaklanıyor. Herkes onunla bir anısı olsun istiyor aslında…

"VASİYET" ŞİİRİNDEN YOLA ÇIKILDI

Nazım Hopa Hapishanesi’nde önemli şiirler yazdı… Hopa hapishanesinin şiirinde etkili olduğunu hatta hayellerinin yenileştiğini söyledi. Nazım şöyle anlatmış Hopa Hapishanesi’ni: 'Hopa Hapishanesi’nin tesiri, öz bakımından şiirimde kendini gösterdi. Hopa hapisane notları, bir çeşit yeni realizm telakkisine varmaktı. Şekil de ona göre, daha çok bir anlatma, bir hikâye etme tarzı oldu. Hayaller de yenileşti.' İşte biz de Nazım’ın hayallerinin yenileştiği yerden onun ‘Vasiyet’ şiirinden yola çıkarak bugün burada toplandık.

"NAZIM'I ANADOLU'DA YAŞATAN HERKESSE TEŞEKKÜRLER"

Ne diyordu o şiirde: ‘Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, öylece gibi de görünüyor. Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni ve de uyarına gelirse tepemde bir de çınar olursa, taş maş da istemez hani.’ Evet, Nazım’ın tepesinde istediği çınar ağacını bugün hep birlikte dikeceğiz. Ayrıca bizlerle birlikte birçok belediye de çağrımıza kulak vererek bu projeye katılıyor. Borçka Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi, Artvin Belediyesi, Fındıklı Belediyesi, Lalapaşa Belediyesi, Divriği Belediyesi. Bugün bulundukları noktalarda çınar ağacı dikiyorlar ve Anadolu’da Nazım’ı yaşatıyorlar. Çağrımıza kulak veren, Nazım’ın vasiyetini yerine getiren, Nazım’ı Anadolu’da yaşatan herkese Hopa’dan teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *