İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7658 %0.04
37,3550 %-0.49
101.540,63 %0.165
3.150,60 -0,01
Ara
Muhalif. KÜLTÜR SANAT Onur Akın: "Müzisyenler zor durumda"

Onur Akın: "Müzisyenler zor durumda"

Müzik Yorumcuları Birliği Yönetim Kurulu üyesi sanatçı Akın, pandemi döneminde sanatçıların yaşadığı zorlukları anlatırken, "Müzisyenlere 1000 TL yardım verildi. Bununla fatura mı ödesin ailesine mi baksın? Aileleriyle 200 bin kişilik bir nüfus var" dedi. Akın, "Kültür Bakanlığı'nda en az 30 milyon TL para var, bu paranın müzik sektörüne aktarılması çok ciddi şekilde yarar sağlayabilir." önerisinde bulundu.

Okunma Süresi: 2 dk

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuşan Onur Akın, sanatçıların pandemi yaşadığı zorlukları anlattı. Besteci ve yorumcu olarak 30 yıldır müzik yaptığı söyleyen Akın, "Hayatımda bu kadar zor bir sene geçirmedim" dedi. 

Akın, şöyle devam etti:

"Bu işe yeni başlamış olanları ya da yeni evlenmiş olanları düşündükçe daha da kahroluyor insan. Çok kötü bir dönem yaşıyoruz, Allah herkese yardım etsin. Müzik sektörü artık kayıt dışı bir sektör. Türkiye'de kaç müzisyen var bilinmiyor. Kültür Bakanlığı'nda da yoktur bu envanter. Kültür Bakanlığı'nın yardımı oldu ama çok yetersiz. 1000 TL ile ne yapabilirsiniz ki? 11 aydır evine bir kuruş girmemiş kişiler evinin faturasını mı ödesin, kirasını mı ödesin, ailesine mi baksın? Müzisyenlere ilk başta 3 aydı şimdi 4 aya çıkartıldı o 1000 TL'lik yardım. Yaklaşık 30 bin kişi başvurdu. Türkiye'deki müzisyen sayısı aileleriyle birlikte yaklaşık 200 bin kişilik bir nüfus var. Pandemi sürecinde çok fazla telif de toplayamadık çünkü müziğin çalındığı barlar, kafeler, oteller de kapalı. Çok sıkıntılı günler yaşıyoruz.”

"DİJİTAL KONSERLER YAPILMALI"

“Kültür sanat bütçesi var her yıl o planlanır ve ayrılır o para. Bu paranın bir şekilde bu sektöre aktarılması lazım. Biz birçok belediyeye bu teklifi götürdük. Mesela dijital konserler yapılması lazım bu sektörün ayakta kalması için. Kendi sosyal medya kanallarından veya Youtube kanalları üzerinden konser yapılması lazım başka yolu yok. Belediyelerin bu işe el atması ve dijital konserler yapması gerekiyordu ama çok geç kalındı Türkiye'de.

Normalleşme başlarsa zaten müzisyenlerin kimseye ihtiyacı olmaz çünkü yeter ki onlara müziklerini icra edebilecekleri alan olsun, onlar bir şekilde ayakta kalmayı başarırlar. Ben yıllardan beri bilirim yeniden kopyalama harcı vardır. Bu toplanan para hiçbir şekilde müzik sektörüne aktarılmadı. Kültür Bakanlığı'nda en az 30 milyon TL para var, bu paranın müzik sektörüne aktarılması çok ciddi şekilde yarar sağlayabilir. Bizim hakkımız olan parayı devlet bize versin.”


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *