İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.04
36,6656 %0.25
3.548.384 %3.187
3.073,10 -0,04
Ara
MUHALIF GAZETECILIK KÜLTÜR SANAT Sait Faik Abasıyanık, kendisiyle özdeşleşen Burgazada'da anıldı

Sait Faik Abasıyanık, kendisiyle özdeşleşen Burgazada'da anıldı

Türk edebiyatının unutulmaz isimleri arasında yer alan Sait Faik Abasıyanık için ölümünün 68. yılında Burgazada’da anma gerçekleştirildi. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Ada Dostları Derneği tarafından, 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen anma etkinliğine, Sait Faik’i seven çok sayıda sanatçı, yazar ve okur katılım sağladı.

Sait Faik’in heykeli önünde saygı duruşuyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını, Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan yaptı. Aycan, Adalar ilçesinin en eski sivil toplum örgütü olarak doğayı, kültürel ve tarihi mirası korumak amacıyla faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, Adalarda doğa tahribatının giderek arttığına dikkat çekti. Aycan, dernek tarafından gelenekselleştirilen Sait Faik anma günlerini her yıl düzenlemeye devam edeceklerini, Adaların bu köklü geleneğini oluşturan Perihan Ergun'u saygıyla andıklarını belirtti.

TYS’nın Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ise, unutulmayan öyküleriyle dün olduğu gibi bugün de Sait Faik’le birlikte olduklarını, onu sevgiyle saygıyla andıklarını ve adını yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar, ölümünden sonra vasiyeti üzerine 1959’da müze haline getirilen Sait Faik’in evinin önünde toplandı. Ancak bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle, müzeyi gezmek mümkün olmadı.

Burgazada Muhtarı Mustafa Biçer, Heybeliada Muhtarı Hüseyin Yay, Adalar eski belediye başkanvekilleri Hıdır Uvaçin ve Mahmut Yerlikaya, İyi Parti İlçe Başkanı Ayşe Şakir, AKP Temsilcisi Ahmet Karasu, ASSK Yöneticisi Ali Mengü Şeker, ADD Adalar Şube Başkanı Rüstem Kurtoğlu ve Ada Dostları Derneği önceki başkanı Aydın Kaplan da törende hazır bulundu.

Etkinlik, Burgazada Cennet Bahçesi’nde, sunuculuğunu tiyatro ve sinema oyuncusu Gülsen Tuncer’in yaptığı “Sait Faik ve Öykücülüğü” konulu bir panel ile devam etti. Tuncer, Türk yazını ve Burgaz Ada deyince akla yazınımızı yükseğe taşıyan Sait Faik’in geldiğini, 48 yaşında hayata imza bırakıp gitmenin çok önemli olduğunu belirtti. Konuşmacılar Adnan Özyalçıner, Ruken Kızıler, Adil İzci, Zeki Coşkun ve Nalan Çelik, Sait Faik’i öykü ve şiirlerinden örneklerle anlattılar. Bu arada yapılan konuşmalarda, Sait Faik’in öykülerinde genellikle yoksul ve sıradan kent insanlarını anlattığı, emeğin gücünün egemen olduğu mutlu bir geleceğe inanan cümleler kullandığı, öykü kahramanları arasında çok sayıda balıkçı olduğu, dünyanın değiştiğini ve gittikçe kötüleştiğini gördüğü, Abidin Dino’nun ifadesiyle Gorki’nin, Rus Edebiyatına yaptığı hizmeti Türk Edebiyatında Sait Faik’in yaptığı vurgulandı.

Etkinlik, Sait Faik’in öyküsü “Hişt Hişt” sesleri eşliğinde son buldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *