Seçtiği sıradışı konularla, çok yönlü tartışmalara olanak sağlayan vakıf, son olarak “Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları” kapsamında “Lisansüstü Öğrencileri Anlatıyor: Tanzimat’tan 1950'ye Tiyatromuzda Kadın” ve “Akademik Bir Disiplin Olarak “Tiyatro Tarihi ve Tarih Yazıcılığı”: Tanımlar, Tartışmalar, Yeni yaklaşımlar” konularını ele alacak. Etkinlikler, 1 Haziran ve 15 Haziran tarihlerinde Çarşamba günü, saat 19.00’da gerçekleşecek. Prof. Dr. Kerem Karaboğa öncülüğünde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından gerçekleştirilecek ilk oturumda, Türkiye tiyatrosunda kadının yeri ve tiyatro sanatına katkısı çeşitli açılardan irdelenecek. İkinci oturum, akademisyen Nilgün Firidinoğlu’nun araştırmalarından yola çıkarak tiyatronun “suya yazılan yazıdan” tarihe kalan yazıya dönüşmesi için gereken bilimsel yöntemleri tartışmaya açacak.
Kayıt yaptırmak ve ayrıntılı bilgi almak için vakfın web-sitesi (http://www.turkiyetiyatrovakfi.org/) ziyaret edilebilir.
2021-2022 dönemi çevrimiçi etkinliklerini 15 Haziran’da sona erdirecek olan TTV, altyapı çalışmaları hız kesmeden sürdürmektedir.
TİYATROMUZDA TARİH KONUŞMALARI
KONUŞMACI: İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Lisansüstü Öğrencileri
TARİH: 1 Haziran 2022 Çarşamba 19.00
BAŞLIK: Lisansüstü Öğrencileri Anlatıyor: Tanzimat’tan 1950'ye Tiyatromuzda Kadın
İÇERİK: İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü yüksek lisans ve doktora öğrencileri Prof. Dr. Kerem Karaboğa’nın yürütücülüğünde yıl boyunca yaptıkları çalışmanın sonuçlarını izleyiciyle paylaşacaklar. Tiyatro tarihimize bir de kadın penceresinden bakan araştırmada yazarlıktan suflörlüğe, oyunculuktan yönetmenliğe, dramaturgluktan kostüm tasarımcılığına, koreograflıktan dekoratörlüğe tiyatro sanatının hemen her alanında emek vermiş kadınların yaptıkları belgelerle anlatılacak, çıkarılan ilginç sonuçlar tartışılacak.
TİYATROMUZDA TARİH KONUŞMALARI
KONUŞMACI: Nilgün Firidinoğlu
TARİH: 15 Haziran 2022 Çarşamba 19.00
BAŞLIK: Akademik Bir Disiplin Olarak “Tiyatro Tarihi ve Tarih Yazıcılığı”: Tanımlar, Tartışmalar, Yeni Yaklaşımlar
İÇERİK: Yalnızca geçmişteki her türlü tiyatro pratiği üzerine yazarken değil, çağdaş gösterileri, tiyatro ile ilgili olayları dile getirirken de anlatımımızı birtakım “seçimlerle” inşa ederiz. Dolayısıyla tiyatro tarih yazıcılığı üzerine akademik çalışmalar sadece geçmişin aktarımı için değil, şimdinin arşivlenmesi ve tarihinin yazılma sürecinde de bu seçimleri belirleyen/değerlendiren farklı metotlar sunması bakımından oldukça kışkırtıcı bir bilimsel alan olarak karşımıza çıkmakta. Nilgün Firidinoğlu, tiyatro tarih yazımının akademik bir disiplin olarak ortaya çıkışını, tiyatronun/performansın kendi dinamikleri/farklılıkları bağlamında tiyatro tarih yazıcılığının nasıl biçimlendiğini anlatırken ülkemizde ve dünyada bu alanda yapılan güncel bilimsel araştırmaları değerlendirilecek