İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK KÜLTÜR SANAT Yinon Muallem’den yeni albüm: Norwegian Oud

Yinon Muallem’den yeni albüm: Norwegian Oud

İstanbul'da yaşayan İsrailli müzisyen, besteci ve yazar Yinon Muallem'in on şarkıdan oluşan “Norwegian Oud” albümü dijital platformlarda yerini aldı. Caz müziğini Türk müziği ve Ortadoğu’nun etnik müziğiyle harmanlayan Muallem icra ettiği müziğe bu nedenle, "Felafel Caz" diyor...

Yinon Muallem, yeni albümü, Norwegian Oud'u, tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminin ürünü olarak niteliyor. Muallem'in on birinci albümü, bu dönemde öncelikle müziğe yönelmesinde büyük bir etkisi olan babasını ve ardı sıra pek çok yakınını yitiren sanatçının kaygılar ve karmaşık duygularla harmanlanmış "içsel yolculuğunun" da bir yansıması aynı zamanda. 
 
Özellikle de sahne sanatlarının büyük ölçüde sekteye uğradığı bilinmezliklerle dolu bu zorlu dönemde beste yapmaya başlayan Muallem'in farklı coğrafyalardan müzisyenlerle yaptığı "uzaktan" iş birliği sonucunda oluşan albümün önce ilk parçası "Heal" ortaya çıktı. Bu ilk parçanın "sağaltıcı" gücüyle pandemi döneminin beraberinde getirdiği engelleri yaratıcılığa dönüştürmeyi başaran sanatçı, yaşamın ve yaradılışın anlamını yeniden sorguladığı bu kişisel dönüşüm sürecinde sekiz yeni besteye daha imzasını attı. 

Türkiye, Almanya, Danimarka, Avustralya, İsrail gibi farklı ülkelerden 17 usta müzisyenin kendi ülkelerinde yaptıkları kayıtları buluşturdukları ve her birinin kendine özgü yaratıcı biçemiyle katkıda bulunduğu albüm, etno-caz türünde enstrümantal, Türkçe ve İbranice on şarkıdan oluşuyor:
‘Norwegian Oud’ (ünlü Beatles grubunun ‘Norwegian Wood’ parçasına bir gönderme), ‘Heal’,’ Sms to India’, ‘ Sketches’, ‘Wish for Peace’,’’ Lo Amarti’, ‘Hicaz Saz Semai’, ‘Give Me Some Light’, ‘Babam’ ve’ Shecharchoret’ (vokal: ChanCé). 

Bu sıradışı proje için Muallem, "Kanımca, bu albümü farklı kılan en önemli özelliği, bugüne dek yaptıklarım arasında açık ara en alçakgönüllü koşullarda yapılmış olması ve gerçekte dünya müziği tanımını en çok hak eden çalışma olması" diyor.  

Muallem, albümün müzik direktörlüğü, düzenlemeler, besteler dışında ud, yurmalı çalgılar ve vokal ile de yer aldı.
Kendisine eşlik eden usta müzisyenler ise şunlar: Eyal Lovett (piano), Stefan Engelmann (kbas), Meni Welt (bas), İlker Çankara (bas), Yankale Segal (ebas), Aidan Lowe (davul), Natalia Mann (arp), Yannis Raba (ud), Ido Segal (Hint Gitar-keman), Uraz Kıvaner (piyano), Rali Margalit (çello), Murat Süngü (çello), Ofer Peled (bansuri,ney), Erdi Arslan (duduk), Bangalore Amrit (kanjira), Ariel Qasis (kanun), Harel Shachal (klarnet), Ziv Yehezkel (gazel), İsmail Altunbaş (darbuka) ve Berrak Yedek (dans-Heal şarkısı klibinde)   



YİNON MUALLEM'İ TANIYALIM 

2002’den itibaren Türk eşi ve iki çocuğu ile İstanbul’da yaşayan uluslararası müzisyen Muallem, bugüne kadar Rast Ensemble, TaKi Dum gibi farklı gruplar kurdu. Ayrıca hem Türkiye’de hem de dünyada önemli birçok festivalde, farklı mekanlarda başarılı konserlere imza attı. Muallem’in yayınlanmış on bir albümü, perküsyon eğitimi üzerine bir albümü ve kendi biyografisinden yola çıkarak yazdığı yurt dışında yayınlanmış bir kitabı (‘İstanbul – Tel Aviv’) ve bir roman (‘Deep Inside a Broken Violin’) olmak üzere toplam iki kitabı bulunmaktadır. 

 

"Hem yaşamı hem müziğiyle iki kültür arasında oynadığı bağlayıcı rolün önemi, bir Türk ile evlenmesi iki kültürlü olmanın yarattığı maddi ve manevi zorluklar, İstanbul’da yaşamanın sanat hayatına ve bestelerine kattıkları, Türk kültürünün bir İsraillinin gözünden değerlendirmeleri, bir Yahudi’nin Müslüman bir ülkedeki deneyimleri… Tüm bunları bütün içtenliğiyle anlatan Muallem, sanatın birleştirici olmaktaki rolünü gözler önüne seriyor. Caz müziğini Türk müziği ve Ortadoğu’nun etnik müziğiyle harmanlaması ve müziğine ‘felafel caz’ demesi de bunun en güzel kanıtı. Bazı yolları aşmanın çok zor olduğunu ama kararlılık, özveri, iyi niyet ve çabayla çoğu engebenin aşılabildiğini yaşamından kesitler anlattığı kitabında samimiyetle ortaya koyuyor."

Aralarında Kudsi Erguner, Erkan Oğur, Göksel Baktagir, Derya Türkan, Tüluğ Tırpan, Elif Çağlar, Ömer Faruk Tekbilek, Ross Daly, Areti Ketime, Mor Karmasi gibi farklı türlerde başarılı müzisyenler ile çalışmıştır. 
Yinon Muallem’in ‘Back Home’ adlı onuncu albümü Acum-İsrail müzik meslek birliği tarafından yılın en iyi albüm yapımı seçildi.                      

Yinon Muallem – Albümleri 
Changing Moments- 2003, Klezmer for the Sultan-2005, The Way it is-2008, Telveten- 2009, Tinshemi (Breath)- 2010, Funky Dervish-2013, Offlines-Guy Mintus ile (2016), Meeting of Hearts (2016), TaKi Dum (2018), Back Home (2019) 

‘Heal’ şarkısı video klip: https://www.youtube.com/watch?v=8g4hzErmzrk
Sevdiceğim Shecharhoret video klip: https://www.youtube.com/watch?v=IqwDADUazYc
Wav dinlemek ve indirmek icin link: https://drive.google.com/drive/folders/1uI25fsYyAkb9zp89VLR4BJfgyRkOltDs?usp=sharing
Mp3 dinlemek ve indirmek icin link: https://drive.google.com/drive/folders/1kR9rAslyrA5qWBuHRhby1ofDaeKDsOc3?usp=sharing
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *