Kurtuluş mücadelemizin en önemli tarihlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramımızı taçlandıran bir çalışma, İstanbul/Bakırköy’den geldi.
Bakırköy Sanat Evi ve Kent Müzesi, kurucusu İlhan Gülek tarafından yaklaşık otuz yıllık kendi kişisel koleksiyonunu, 29 Ekim 2015 tarihinde Bakırköy’e bağlı Yeşilköy-Limanda faaliyete geçirmesiyle başlaşmıştı. Yine bir milli bayramımıza zamanlama yaparak, 29 Ağustos tarihini; 30 Ağustos Zafer Bayramımıza bağlayan güne yeni bir köprü kurarak, zamana sonsuz bir anı bıraktı.
Mekan, zamanla kendisi gibi pek çok koleksiyonerin katkıları ile büyüyen, böylelikle bulunduğu alanda bilhassa Sümerbank sergisi gibi pek çok göz dolduran çalışma ile bir Etnografya Müzesi haline dönüştü diyebiliriz.
29 Ağustos 2024 tarihinde, otuz altı yıllık Bakırköy’lü Belediye Başkanı, Dr.Ayşegül Ovalıoğlu tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramımıza göre planlanan sergi, bambaşka bir güzellik ve anlam katmıştır.
Dr.Tuncay Özverim’in kişisel miras niteliğinde yıllardır koruduğu; eşi Melda Özverim (Corinne Hanm, Teyzesidir) tarafından birlikte ortaya çıkardıkları kitap ile uzun yıllardır Atatürk’ e öncelikle bir vatandaş olarak minnet borcunu yerine getirmekte. Bu mevcut aile arşivi içinden, Atatürk’ün yakın arkadaşı Madam Corınne’n ile Kurtuluş mücadelemizde, cepheden ve pek çok farklı noktadan tarihin bulunabileceği mektupları, bugüne kadar yayınlanmış haberler ve İsa Çelik tarafından tekrar revizyondan geçen fotoğraflarla da perçinlenerek, sadece Türkiye Cumhuriyetinin değil dünyaya örnek olmuş yaşanmışlıkların izlerini ilk kez ülkemizde, bu müzede haklı yerini, gecikmeli de olsa almıştır.
Açılış kurdelesini; Bakırköy Belediye Başkanı, Dr.Ayşegül Ovalıoğlu, Dr.Tuncay Özverim, İlhan Gülek ve Özverim Ailesinin aile dostu ve Madame Corinne çalışmalarında ayrıca ciddi katkısı bulunan araştırmacı, gazeteci ve aktivist Emel Seçen ile birlikte kestiler.
Çok sayıda Cumhuriyet sevdalısı ile birlikte, Emel Seçen çalışmalarından yola çıkarak Uluslararası Belgesel Yönetmeni Ufuk Karakaş tarafından gerçekleştirilen; yönetmende hazır bulundu.
Hala yeterince desteği alamayan bu belgesel olan Atatürk’ün Sofya Günleri’nde, bilhassa Atamızın, Bulgaristan-Sofya’ya ilk ayak bastığı andan ve Türkiye’de Opera kurma fikrini ilk paylaştığı Madamme Corinne belgeselinde yine katkıda bulunan Dr.Tuncay Özverim önemli açıklamalarda bulunmakta.
Açılışın önemli isimlerinden sanatçı aynı zamanda konuşmacı Gülsen Tuncer’di. Madam Corınne hanıma, farklı cephelerden Atatürk tarafından yazılmış mektupları o duygu dolu sesi ile okuyan Gülsen Tuncer hanım herkesi son derece duygulandırdı.
Dün açılışı gerçekleştirilen sergide, girişler ücretsizdir.
EMEL SEÇEN