Hülya Özmen- Muhalif özel
31 Mart yerel seçim sonuçları muhasebesiyle 30 günlük bir aranın ardından 2 Nisan 2024 Salı günü toplanacak olan TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhur ittifakı ortaklarının birinci gündemi 22 yılda üzerinde 12 kez değişiklik yapılan 1982 Anayasası’nda değişiklik yerine, yeni bir Anayasa için muhalefetle aranacak uzlaşma turları görünüyor. Kulislerde, ‘Anayasanın 1. maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3.maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez’ düzenlemesi ise merak konusu. Kulislerde, yerel seçimden beklenen sonuçların alınmamasının AKP üzerindeki etkisi konuşuluyor. Kulislere göre, AKP’nin kazanılamayan üç büyük şehir için morallerin bozulacağı ancak bunun 2028 planlarını bozmayacağı belirtiliyor. Meclis’te seçimlerin yenilenmesi kararı için üye tam sayısının beşte üç (360 milletvekili) çoğunluğu gerekiyor.
Meclis aritmetiği yeniden değişebilir
Belediye başkanı seçilen milletvekilleri ile partiler arası transfer geçişleri Meclis aritmetiğinde oynamalar yapabilir. Belediye başkanı seçilen milletvekilleri yeni görevleri için vekillikleri bırakacak. Bu konuda Saadet Partisi grubu riskli görünüyor. CHP’li Ali Fazıl Kasap’ın katılımıyla 20 kişilik Meclis gurup sayısını koruyan Saadet Partisi, belediye başkanı seçilen vekillerinin ayrılması ya da yeni bir kopma durumunda Meclis Grubunu kaybetme riski taşıyor. Hatırlanacağı üzere, İstanbul Milletvekili Selim Temurci’nin, 31 Mart yerel seçimlerinde partisinin dışında Murat Kuruma desteğini açıklaması kapıyı araladığı şeklinde yorumlanmıştı. TBMM’de ayrıca Bağımsız 7 milletvekili var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la seçim meydanında boy gösteren İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu’nun, AKP’ye geçtiği ilan edilmişti. Pamukçu’nun istifasıyla Yeniden Refah Partisi (YRP)’nin Meclis’teki temsili 4 milletvekili ile olacak. Yerel seçimler sonrasında karar vereceğini açıklayan bir süre önce İYİ Parti’den istifa eden Diyarbakır Milletvekili Salim Ensarioğlu’nun tutumu da netleşecek.
Maden Kanunu, Turist rehberleri ve seyahat acenteleri kanun teklifi, Şanlıurfa Alanı Kanun Teklifi
Nisan ayının en önemli gündemi TBMM’nin açılışının 104. Yıldönümü, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram kutlamaları için Genel Kurul’da 23 Nisan özel oturumu yapılacak.
Meclis’in Nisan ayı gündeminde, Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeninde meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kaldığı maden faciası nedeniyle görüşmeleri ertelenen Enerji ve maden alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. Muhalefet partileri maden düzenlemesine şerh düşmüştü. AKP döneminde maden kanunu 21 kez değiştirildi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edilen, muhalefet partilerinin komisyon raporuna şerh koyduğu, turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren ‘Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin de Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Teklifin komisyon görüşmelerinde, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, sektör temsilcilerinin teklife tepki gösterdiklerini belirterek, "Verdikleri rakamlara göre şu anda ülkemizde 14 bine yakın turist rehberi bulunmakta. Bu kanun teklifinin sektöre faydadan çok zarar vereceğini tarafımıza ilettiler. Kanun teklifi, rehberler için yabancı dil zorunluluğunun kaldırılması, rehberlerin sadece müze ve ören yerlerine hapsolma tehlikesi, tur otobüslerinde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu işleyenlerin affa uğrasa bile rehber olamayacağı gibi düzenlemeler içeriyor" derken, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ersin Beyaz da, teklifin, "yabancı tur operatörlerinin, yabancı personelle tur düzenlemesine imkan sağlayan" maddesinin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “Yabancı uyruklu rehberlerin doğru bilgiden uzak, tarihimizi ve geçmişimizi karalayacak propagandaları kendilerine malzeme etme durumunu göz ardı edemeyiz” dedi.
AKP’li Bekir Bozdağ ve Ş.Urfa vekillerinin teklifi
TBMM Başkanvekili, Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ve 7 Milletvekilinin ‘Şanlıurfa Alanı Hakkında Kanun Teklifi’ komisyon sırasında bekliyor. Teklif, Şanlıurfa’nın arkeolojik, tarihî ve kültürel değerleri, jeolojik ve jeomorfolojik dokusu ile doğal kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile gerektiğinde yerel yönetimler ve diğer kurumlarla koordinasyonun sağlanması amaçları doğrultusunda Şanlıurfa Alanı’nın belirlenmesi, bu Alan’da yürütülecek iş ve işlemlerin düzenlenmesi ve Şanlıurfa Alanı’nda bulunan kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına yönelik alınan tedbirlere aykırı davranılması hâlinde uygulanacak idari para cezalarına ilişkin düzenleme yapılmasını öngörüyor.