Muhalif Röportaj – Oğuz Büber
Muğla Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda, ağaçları katledilmesine karşı yöre halkının ve desteğe gelen vatandaşların direnişi sürüyor.
Muhalif okuyucularının yazılarıyla da tanıdığı Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik, Akbelen’deki ağaç katliamına dair en çok merak edilenleri yanıtladı. Akdelen’deki direnişe dair önemli noktaları anlattı…
Soru: Akbelen’de neyin mücadelesi var?
Akbelen’de yaklaşık 45 yıldır süren bir doğa mücadelesi var aslında. İlk 1977’de Maden açılmasıyla başlayan, sonra 1987’de ilk santralin açılmasıyla devam eden ve daha sonra Kemerköy’ün açılmasıyla beraber süregelen bir süreç var.
Bölge halkı yarım yüzyıldır mücadele ediyor
Halk yaklaşık yarım yüzyıldır mücadele ediyor. Burada yapılan tahrip edilen doğanın çok daha fazlasının tahrip edilmesi. Bunu da halkın parasıyla dünyanın bir birikimini, doğayı yok ederek yapmaya çalışıyorlar.
Dolayısıyla baktığımız zaman aslında ne doğa açısından, ne ekolojik açıdan, ne toplumsal açıdan, ne enerji politikaları açısından; bir faydası olmayan, direkt zararı olan yapmanın değil yapmamanın herkese de fayda sağladığı bir durum söz konusu. Yapılan her şey bütün herkese; yani bu toplumda tüketicilere de, işçilere de, memurlara da, sanayiciye de zarar. Tek kar eden aslında şirket diyerek özetleyebilirim.
Soru: Olayların akıbetini nasıl görüyorsunuz? Yürütmeyi durdurma kararı gelir mi?
İnsanların karşı çıkmasına siyaset kulağını tıkarsa durmaz. Siyasetin kulağını açması gerekiyor. Siyasetçiler geldiler, fotoğraf verdiler. Ama hiçbiri görevini yerine getirmedi. Görevini yerine getiren var mı? Ötesine geçen siyasetçi ise çok az. İstisnalardan bahsetmiyoruz.
Burada sorun şu. Elektrik Piyasası Kanunu son yasama döneminde 10 defa değişmiş. Çoğuna milletvekillerimiz katılmadığı gibi; muhalefetten evet oyu verenleri biliyoruz. Şimdi onlar “ah, vah” demek yerine Meclis’i olağanüstü toplayıp buradaki hukuksuzluğu tespit etmeleri gerekmez mi?
Bütün ülke Akbelen için acı çekerken, Meclis’in toplanmaması utanç verici bir durum
Bütün ülke Akbelen’i konuşurken Akbelen için acı çekiyorken, bir şeyler yapmaya çalışıyorken Meclis’in bu konuda kayıtsız kalması, bu konuyu gündem etmemesi, toplanmaması utanç verici bir durum. Meclis bunun için toplanmayacaksa, toplanmasın zaten bundan sonra. Akbelen’deki şiddeti incelemeyecekse, Akbelen’de ilgili bakanlıkların görevlerini ne kadar yerine getirdiklerine bakmayacaksa, bu konuda oylarını aldıkları millet için çalışmayacaklarsa çok da bir anlamı kalmıyor.
Akbelen’e gelme sebepleri fırça yememek için!
Türkiye’de bu olaylar hep aynı şekilde sirayet ediyor. Zaten öyle olmasıydı Akbelen meselesi 45 yıldır süren bir mesele olmazdı. Bir kere bile gelmemişler siyasetçiler, bu saatten sonra gelmeyeceklerse görevlerini yerine getirmeyeceklerse artık hiç getirmelerine gerek yok. Niye Akbelen’e gittiler geçen hafta? Çünkü Motorlu Taşıtlar Vergisi konusunda çok fırça yiyince Meclis’i olağanüstü topladılar. Daha fazla fırça yemeyelim diye gittiler. Biraz olayı aydınlatmak lazım, turistik fotoğraf çekip geri dönmekle olmaz.
“Muğla Valiliği ağaçların dikilebilir, sökülebilir bir nesne olduğunu düşünüyor”
Soru: Muğla Valiliği, Akbelen Ormanı'nda kesilen ağaçların yerine 130 bin fidan dikileceğini duyurmuştu. Bu söylemin mantıklı bir izahı var mı sizce?
Türkiye Cumhuriyeti Muğla Valiliği ağaçların dikilebilir, sökülebilir bir nesne olduğunu düşünüyor. Bunu da açıkça ortaya koymuşlardır. Üzülerek bu gerçeği kendilerine söylemem gerekiyor ki; ağaçlar sökülebilir, dikilebilir şeyler değiller. Onların bir hayatları var, ekosistemleri var. Ağaçlar bir orman ekosisteminin parçası. Oradan söktüm, buraya diktim denilebilecek bir durum yok ortada. Bu madenle sadece ağaç kesmiyorlar. Aynı zamanda ormanın taban toprağını yok ediyorlar, ormanı cansızlaştırıyorlar. Oradaki milyonlarca organizmayı çoğaltamazlar.