İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Anne babaların telefonlarında yapılması gerekenler

Anne babaların telefonlarında yapılması gerekenler

Ebeveynlerinizin akıllı telefonlarında neler yapmanız gerekiyor? Anne ve babalarınızın bu iş için başvurabilecekleri tek kişi sizsiniz. Telefonlarını 20 dakikada temizleyin, güncelleştirin!

Okunma Süresi: 5 dk

Yetişkin çocukların çok iyi bildiği bir durum vardır. Anne ve babanızın teknolojik alet problemlerini sizler çözersiniz. Ebeveynleriniz telefonlarındaki herhangi bir sorun için, aldıkları garip mesajlar için ya da Facebook’ta yaşadıkları bir sorun için sadece size başvururlar. Bu sorunların çözümünü uzaktan konuşarak düzeltmek elbette kolay değildir. Ancak yine de bir çaba gösterirsiniz.

Gelecek sefer anne ve babanızla yüz yüze geldiğinizde herkes için iyi olan bir şey yapabilirsiniz. Telefonlarını alın ve temizlemek için kendinize 30 dakika ayırın. Biraz bakım ile; güvenlik açığı, dolandırıcılık ve yanlış bilgi ile ilgili gelecekte yaşanacak sorunlar önlenebilir. Bu şekilde eski çöpler temizlenecek, küçük sorunlar çözülecek, yetişkinlerin her şeyi görmeleri ve anlamaları için biraz daha kolay olacak şekilde özelleştirilmiş olacak.

Bu uygulamalar ebeveynleri ya da diğer yaşlı akrabaları akıllı telefon kullanan yetişkin çocuklar için tavsiye niteliğindedir. Fakat herkes bu bakım işlemlerini kendi cihazları için de uygulayabilirler.

Her şeyi güncelle

Ünlü bir CEO konuya ilişkin olarak uygulamada ilk aradığım kırmızı bildirim rozetleri diyor. Apple ve Google; işletim sistemleri IOS ve Android için düzenli olarak küçük güncellemeler ve yıllık olarak büyük güncellemeler yayınlıyorlar. Kafa karıştıran yeni özellikler eklemekten endişe duyabilirsiniz, fakat bu güncellemelerden kaçınmanıza gerek yoktur. Genellikle önemli güvenlik yamaları ve hata düzeltmelerini içerirler. Büyük bir işletim sistemi güncellemesi yapacak iseniz; görünüm ve seçenek detaylarını dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Telefonu, gelecekte yazılım güncellemelerini otomatik olarak alacak şekilde ayarlayın.

Uygulamaları silip, yeniden yükleyin

Sayfaları gözden geçirin ve ebeveyninize hangilerini kullanıp kullanmadıklarını sorun. Uygulamaların kaçını kullandıklarını öğrendiklerinde ise oldukça şaşıracaksınız. Telefonda şüpheli, dolandırıcı veya kafa karıştırıcı görülen her şeyi silin.

En çok kullandıkları uygulamaları ise cihazlarındaki ilk ekrana taşıyın. En çok kullanılan dört uygulama ekranın altındaki yuvaya ve diğer önemli uygulamalar sol  ve sağ üst köşeye konulmalıdır. Çok sık kullanılmayan uygulamalar ise klasörlere atılarak diğer sayfalarda listelenmelidir.

Telefonlarında yapmak isteyip de yapamadıkları bir  şey olup olmadığını sorun. Örnek vermek gerekirse bu internet bankacılığı olabilir. İhtiyaçları var ise yeni uygulamalar yükleyin. Ancak işleri karmaşık hale getirmeyin, oturum açılması gereken her şeyin ayarlamasını yaparken onlara yol gösterin. Yeni şifreleri not etmeyi de ihmal etmeyin.

Ekranı basit hale getirin

Yaşlandıkça görme yeteneğiniz körelir ve en büyük telefonda okumak bile sizin için zor hale gelir. Akıllı telefonlarda ise oldukça esnek erişilebilirlik ayarları bulunmaktadır. Her şeyi daha büyük ve daha parlak hale getirebilirsiniz.

Ayarlar’a giderek metin boyutunu büyütün ve kalın yapın. Her şeyi panoda biraz daha büyük yapan IOS’un ekran yakınlaştırması gibi bir özelliğini kullanabilirsiniz. Son olarak parlaklığı son ayara kadar getirin ve bunu nasıl yaptığınızı ebeveynlerinize gösterin. Aydınlık ve karanlık modlar arasında en uygununun hangisi olduğunu onlara danışın.

Yetişkinler için ekran kilitleme süresini arttırmak akıllıca olacaktır. 30 saniye veya bir dakika yerine, otomatik kilitlemeyi 3 ile 5 dakika arasına yükseltin.

Acil durum ve sağlık ayarlarını açın

Telefonda bulunan acil durum ayarlarına cihaz sahibinin tıbbi durumunu ve varsa alerjilerini ekleyin. IPhone’da sağlık ayarlarında Tıbbi Kimlik’e; bir Android cihazda ise Güvenlik ve Acil Durum ayarlarına gidebilirsiniz. Acil durumda irtibat kurulacak kişilere yakında yaşayanları ve yakın akrabaları ekleyiniz. Telefon kilitli olsa dahi, acil durumda bu bilgilerin görüntülenebileceğinden emin olun.

Birçok akıllı telefonda sağlık takip özelliği bulunmaktadır. Kritik zamanlarda sağlık bilgilerinin başka cihazlarla paylaşımını sağlayabilirsiniz.

Yanlış bilgilendirmelere engel olun

Ebeveynlerinizin dezenformasyona uğramış içeriklere maruz kalmasından korkuyorsanız birkaç küçük değişiklik uygulayabilirsiniz. Kaliteli bir haber kaynağı ya da uygulamayı ekranda dikkat çeken bir yere koyabilirsiniz. Sosyal medyada; deforme olmuş haberlere maruz kalması yerine kaliteli içerik üreten platformları takip etmesi daha yararlı olacaktır. Birlikte sosyal medyadan takip ettikleri haber sayfalarının kontrolünü de yapabilirsiniz.

Yaşlılar toplumda en fazla dolandırıcılığa maruz kalan kesimdir. Bu riski en düşük seviyeye indirmek için birkaç ayarda değişiklik yapabilirsiniz.

Öncelikle bilinmeyen aramaları sessize al özelliğini açabilirsiniz. Bir başka önlem olarak bilinmeyen gönderilerden gelen metinleri filtreleyerek spam dosyasına düşürebilirsiniz. Facebook ve Instagram'daki arkadaş listelerini gözden geçirebilir ve kendisine de sorarak tanımadıkları kişileri  arkadaş listesinden çıkarabilirsiniz.

Aboneliklerini kontrol edin

Bilgileri dışında abone oldukları bir uygulama ya da sahte bir “teknik destek” hizmeti var mı, kazara ödeme yapıyorlar mı kontrol edin. Önce Android ve IOS aboneliklerini gözden geçirin, ardından birlikte banka hesap özetlerini inceleyin.

Bulut yedeklemelerini ayarlayın

Otomatik yedeklemelerini öncelikle fotoğraflarınız için açık tutmalısınız. Telefonunuzun hafızası dolu  ise yer açmak için fotoğrafları ya da videoları cihazdan silecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Cihazlar kaybolsa, çalınsa veya bozulsa dahi tüm veriler ve anıları kurtarılmış olacaktır.

Ebeveynlerinizi Siri ile tanıştırın

Yaşlandıkça; insanlar el becerilerini kaybettikçe ve görme duyuları kötüleştikçe akıllı telefonun ekranı kontrol etmek oldukça zor bir hal alıyor. Android’de de IPhone’da da yaşlılara yardımcı olmak amacıyla harika yerleşik kısayollar, sesli asistanlar bulunmaktadır.

Ebeveynlerinizin neye ihtiyaçları olduklarını göstermesine izin verin

Telefonda açıklaması zor bazı işlemler olabilir. Büyüğünüzün size bunu telefon elindeyken göstermesini isteyin. Çok basit işlemlerde gözden kaçabilecek bir hata yapıyor olabilirler. Örnek işlem yapmasını isteyip, gözlemleyerek çözüme ulaşabilirsiniz.

Notlar alın, hatırlatmanız gerekebilir

Anne babanıza söylediğiniz her şeyi bir yere not edin. Böylece referans alabilecekleri ve uygulayabilecekleri bir şeyler olsun. Teknik vermek anlamında ailenize çok uzak kalıyorsanız, daha yakınlarında bulunan bir akraba veya tanıdığa da sorumluluk verebilirsiniz. Ancak size ihtiyaçları olacağı konusunda da hazırlıklı olmalısınız. Her an telefonunuz çalabilir….

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *