İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7715 %0.04
37,3726 %0
100.792,86 %-0.718
3.177,35 0,04
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Bilişim sistemleri ile siber saldırılarla gerçekleşebilecek terör saldırılarına hazır mıyız?

Bilişim sistemleri ile siber saldırılarla gerçekleşebilecek terör saldırılarına hazır mıyız?

Lübnan’da, son iki günde herhangi bir operasyona gerek kalmadan tek bir tuşla Hizbullah örgütü üyelerinin iletişim araçlarından önce çağrı cihazları arkasından da telsizleri patlatıldı. Yaralanma ve ölümlere yol açan bu operasyon geniş yankısıyla, ‘Dünya siber savaşların tehdidi altında’ sorusunu gündeme taşıdı. ABD güvenlik firması IID’nin 2013 yılındaki raporuna dayanarak Europol’ün tehdit değerlendirme raporu, çevirim içi (on-line) cinayetlerin olabileceği iddiası da dikkat çekiyor. ‘Gerçekleştirilmesi ve olası suikast ve saldırılar” içerisinde, tıbbi cihazlar, sağlık merkezleri, akıllı ev sistemleri, insansız hava uçakları ve arabaların risk taşıdığına işaret ediliyor. Adli bilimcilere göre, bu haberler göz önüne alındığında, insansız hava araçları da bilişim yoluyla ele geçirilerek özellikle silahlandırılmış İHA’lar terör ya da suikast amacıyla kullanılabilir. Ya uçaklara, boru hatlarına, doğalgaz ya da nükleer santrallere gerçekleştirilebilecek saldırlar. Düşünmek bile korkunç. Yerli yazılımlar şart.”

Okunma Süresi: 6 dk

Hülya Özmen- Muhalif Ankara

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Adli Bilimciler Derneği Adli Yöneylem Komisyonu Başkanı Dr. Alp Aslan, Adli Bilimciler Derneği Adli İstihbarat Komisyonu Başkanı Mete Uzgur’un, 2018 ve 2020 yılında bu konulara dikkat çekerek yaptıkları “Türkiye Siber Güvenliğini Nasıl Sağlayacak” çalışmalarında adli bilimciler, “yeni nesil terör saldırılarına hazır olmalıyız” derken, “ bilişim sistemleri ile siber saldırılarla gerçekleşebilecek terör saldırılarına  hazır mıyız” uyarısıyla dikkat çekiyor.

 Bu yolla cinayet işlenebilir mi? 

Bilgisayar sistemlerinin günümüzde tamamıyla hayatımızın içinde ve doğru şekilde ve insanlığın hizmetinde kullanıldığı sürece fayda da sağladığı belirtilerek, “Ancak bu sistemlerde bulunan açıklar kullanılarak kötü amaçlı kullanılabilir mi? Daha da ötesi bu yolla cinayet ya da terör saldırıları gerçekleşebilir mi? Özellikle, tıbbi, otomotiv, havacılık sistemlerinde risk değerlendirmelerini yeterince yapabiliyor muyuz? Öncelikle şu soruyu sormak gerekiyor gerçekten bilişim sistemi kullanılarak cinayet işlenebilir mi “soruları  dikkat çekiyor.

ARTIK TÜM DÜNYA SİBER SAVAŞLARIN TEHDİDİ ALTINDA.

Adli bilimcilerin Lübnan da yaşanan olaylar ile daha önce bu konuda uyarıda bulundukları çalışmalarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

-Geçen süre maalesef bizi haklı çıkardı. Artık tüm dünya siber savaşların tehdidi altında.

Lübnan’da İlk gün Herhangi bir operasyona gerek kalmadan tek bir tuşla Çağrı cihazları patlatıldı, yüzlerce yaralı var.3000’e yakın kişi ölü, yaralı ya da sakat kaldı. Hizbullah milislerinin iletişim için kullandığı Pager’lar aynı zamanda patladı. Lübnanlı Hizbullah grubu , savaşçılarının İsrail konum takibinden kaçınmak için Tayvan merkezli bir şirket tarafından üretilen düşük teknolojili cihazları kullanmaktaydı. Tayvanlı bu şirket ise  patlamalarda kullanılan cihazların Budapeşte merkezli başka bir şirket tarafından üretildiğini söyledi.

Lübnan'ın dört bir yanında Hizbullah üyelerinin taşıdığı çağrı cihazlarında oluşan patlamalarla birlikte hem bu cihazları taşıyan Hizbullah üyeleri deşifre oldu, hem de saldırı sırasında kimisinin eli, kimisinin kolu, kimisinin parmakları koparak ağır yaralandı veya öldü.

SALDIRIDA, ÇAĞRI CİHAZINA BİR MESAJ GELDİ VE KISA SÜRE SONRA PATLAMA GERÇEKLEŞTİ.

Görüntülerde, çağrı cihazlarının sahiplerinin ellerinde ya da ceplerinde infilak ettiği fark ediliyor. Çağrı cihazları genellikle şifreli bir mesaj alındıktan sonra okunur, bu da yüz ve elin yakınında ciddi yaralanmalara neden oldu.

ABD ve İsrail medyası, Hizbullah üyelerinin savaş zamanında telefonların yerini şifreli mesajlarla hızlı ve güvenli bir iletişim aracı olarak çağrı cihazlarını kullandığını yakın zamanda ortaya çıkardı. Bu çağrı cihazları sadece 3 ay önce Hizbullah'a teslim edilmişti.

Yazılanlara göre, kullanılan eski ve  güvenliği ihlal edilmiş cihazların, yenileriyle değiştirilmesi için bu cihazların varlığı ifşa edildi ve Hizbullah'ın yeni cihazlar alması teşvik edildi. Ardından da bu cihazlar uzaktan patlamaya hazır versiyonları ile Hizbullah'a satıldı.

TABİ BU EYLEMLERİN YAPILMASI İÇİN ÖNCELİKLE İÇERİDE AJANLARININ OLMASI GEREKİYORDU.

Patlama ile ilgili iki olasılık söz konusu

- İlk olasılık, Çağrı cihazlarına PETN türü bir patlayıcı yerleştirilmiş ve   uzaktan sinyalle patlatılmış olması.

PETN'nin tek başına patlaması zor olduğu için tnt ve rdx ile birlikte kullanılması gerekiyormuş. 

Bazı İddialara göre, Avrupa'da çakma bir firma Tayvan patenti ile parçaları alıp, montajlıyor.

İçine 3 gr patlayıcıyı da monte ediyor

Tayvan malı gibi Hizbullah'a, ya da onun mal temininden sorumlu firmasına satıyor.

Pacer ların içi çok dar olduğu için ancak düşük miktarda patlayıcı yerleştirilebiliyor.

- Diğer olasılık , bu cihazların hacklenip patlatılması ki bu durumda hepimiz ceplerimizde cep telefonu şeklinde birer bomba taşıyoruz.

Bu olasılıklar üzerinde durulurken bir gün sonra, Birleşmiş Milletlerin  Sivil Cihazların  silaha  dönüştürülmemesi uyarısının gelmesine yol açan diğer saldırılar geldi. Telsizler…..

---

İnternet ortamında varlık gösterebilecek şekilde teknik donanıma sahip olan ve sanal olarak tanımlanabilir nesnelerin oluşturduğu ağ yapısı kolaylığın yanı sıra tehlikelere de açık. Diğer bir deyişle hayatımızın her alanında akıllı cihazlarla yaşayacağız.

Bu cihazlar art niyetli olarak kullanılırsa ne olur ? ABD güvenlik firması IID nin 2013 yılındaki raporuna dayanarak Europol’ün tehdit değerlendirme raporu, çevirim içi (on-line) cinayetlerin olabileceğini iddia etmiştir.

GERÇEKLEŞTİRİLMESİ VE OLASI SUİKAST VE SALDIRILAR

TIBBİ CİHAZLAR

Sağlık merkezleri siber saldırıların kurbanı OLMA RİSKİ TAŞIMAKTADIR.

Ünlü bilgisayar korsanı(Hacker)  Barnaby Jack Ekim 2011’ de düzenlenen McAfee FOCUS 11 konferansında insülin pompası aletlerine uzaktan saldırarak insülin miktarını değiştirmeyi başarmıştır. Şubat 2012 yılında ise San Francisco da RSA Güvenlik Konferansında transparan bir manken kullanarak doksan metre uzaklıktan yüksek kazançlı anten yardımıyla insülin pompasını kontrol etmiştir. Bu durumda şeker hastası olan bir kişi rahatlıkla suikast kurbanı olabilir.

Bir diğer saldırıya uğrayabilecek medikal cihaz ise uzaktan kontrollü kalp pilleridir (pacemaker).

ABD’de doktorun uyguladığı ilaçların takibi için kullanılan sistemdeki teknik hataları tespit eden Charles Cullen isimli hemşire sistemdeki açığı kullanarak 2006 yılında yakalanana kadar 16 yılda en az 40 hastayı ölümüne neden olduğunu kabul etmiştir.

2-Bir başka suikast yöntemi ise arabalar üzerinden olmaktadır.

Bu yöntemle ilgili en revaçtaki tartışma Rolling Stone and Buzzfeed gazetecisi Michael Hastings’in 18 Haziran 2013 te aracıyla hızla bir ağaca çarpması sonucu ölmesidir. Eski ABD Ulusal Güvenlik, Altyapı Koruma ve Terörle Mücadele Koordinatörü Richard Clarke, kazanın "bir otomobil siber saldırısıyla yapıldığını açıklamıştır.

Çinli Keen güvenlik laboratuarı araştırmacıları Samuel LV, Sen Nie, Ling Liu ve Wen Lu Bazı araçların modellerini fren sistemleri de dahil olmak üzere hackleyerek kontrol altına aldıklarını duyurmuşlardır.

3-AKILLI EV SİSTEMLERİ :Evlerinizde bulunan tüm aletler, havalandırma sistemleri ve kapı sistemlerinin bilgisayar sistemlerine bağlandığı ve bu sistemlerin ele geçirildiğini düşünürsek ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Michigan Üniversitesinden profesör Atul PRAKASH ve çalışma ekibi Mayıs 2016 tarihinde yapılan bir araştırmayla akıllı ev sistemlerine bağlanarak evlere ait kapı sistemlerini açabildiklerini deney yaparak göstermişlerdir.Bu aynı zamanda bir saldırı da insanlar içerdeyken kapıların üstlerine kapatılmasını da sağlayabilir.

4-İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI:Texas Üniversitesinden Todd Humphreys ve ekibi Radionavigation Laboratuvarında Gps bağlantılı insansız hava araçlarının nasıl hacklendiğini göstererek durumun ciddiyetini göstermiştir (Şubat 2012 )

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *