İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. M. ÖZEL E-sigara sanıldığı kadar masum değil!

E-sigara sanıldığı kadar masum değil!

Sigarayı bırakmak isteyen yetişkinler için e-sigaralar (vape, e-sigara ve vape kalem olarak da bilinir) günümüzde artık yaygın bir seçenek haline geldi.

Okunma Süresi: 3 dk

E-Sigara

Elektronik sigara, bağımlılık yapan ve nikotin içeren bir sıvının ısıtılarak aerosol (Bir sıvı ya da katının gaz ortamında dağılması) üretmesiyle oluşur. Bu sıvının içinde farklı miktarlarda sıvı nikotin, propilen, glikol, gliserin ve aromalı maddeler bulunur. Kullanan kişiler üretilen bu buharı ciğerlerine çeker. Nefes verildiğinde ise bu buhar diğer kişiler tarafından solunabilir. 

Elektronik sigaralar söylenildiği gibi zararsız olmayan; içerisinde kanserojen maddeler barındıran, ciddi sağlık problemine yol açan bağımlılık yapıcı bir çeşit tütün ürünüdür. Elektronik sigaranın ürün özelliklerindeki değişkenlik bağımlılığın risk ve ciddiyetini önemli ölçüde artırmaktadır.

Zararsız değil daha az zararlı!

Elektronik sigaralarda sigaradan daha az kimyasal var, ama yine de zararsız ve güvenli diyemeyiz. ABD’de yapılan araştırma kapsamında farelerdeki DNA mutasyonlarının yanı sıra insanların akciğer ve kalp hücreleri de incelenmiş. Araştırmada elektronik sigaranın DNA’ya zarar verdiği ve DNA’nın kendisini tamir etmesini önlediği belirlenmiş.

Elektronik sigaralardaki sıvıda ve buharında, potansiyel anlamda zararlı olabilecek kimyasallar bulunabiliyor, ancak çok daha düşük düzeylerde.

İngiltere'deki küçük bir laboratuvar araştırmasında da elektronik sigara buharının, akciğerdeki bağışıklık sistemi hücrelerinde değişikliğe yol açabileceği bulunmuştu.

Şu anda elektronik sigaranın sağlıksal açıdan oluşturacağı potansiyel etkilerini tam anlamıyla bilmek için çok erken, ancak uzmanlar normal sigaradan çok daha düşük olacağı konusunda hemfikirler.

Riskleri masum değil!

Elektronik sigaralar; kartuşlarında sızıntı, kartuş değişimi sonrası nikotinin kazara alınması, istem dışı yüksek doz nikotin alma olasılığı gibi birçok risk barındırmaktadır. Bu gibi riskler, pillerin kalitesiz olması, yanlış depolanması veya kullanıcılar tarafından değiştirilmesi durumunda patlama, yanık ve yaralanmalara neden olmaktadır. Ulusal Akademiler Basınından (NAP) 2018 tarihli bir rapor, nikotin içeren e-sigaradan bir nefes almanın kalp atış hızını arttırdığına dair önemli kanıtlar bulmuştur.

Yazarlar ayrıca, e-sigaradan bir nefes almanın kan basıncını da arttırdığını gösteren, orta düzeyde kanıtlar göstermiştir. Yüksek nabız ve kan basıncı bilindiği üzere uzun vadede kalp sağlığını etkileyebilir. 2019 yılında yapılan bir araştırma, e-sigara kullanımının inme, kalp krizi, anjina ve kalp hastalığı riskinde artış ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

Sigarayı bırakmak için yanlış tercih!

Bilinenin aksine sigarayı bırakmak için yanlış bir yoldur. Elektronik sigaralar sigarayı bırakmak için FDA tarafından onaylansa da zamanla yapılan çalışmalar ve testler olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Birçok sigara içicisi ve nikotin bağımlıları sigara bırakma düşüncesiyle elektronik sigara içmeye başlıyor. Fakat sigara bırakmak demek daha az zararlısına başlamak değil, bu düşünceyi kafadan atmak demektir.

 Dr. Foulds ve meslektaşları, sigaralarının bir kısmını yüksek nikotinli e-sigaralarla değiştiren sigara içenlerin 24 hafta içinde sigara içmelerini yaklaşık yarı yarıya azalttığını ve tütünle ilişkili zararlı toksinlere maruz kalmalarını azalttığını buldu

Bu incelemeler umut verici olsa da, Dr. Hartmann-Boyce, e-sigaraların hala yeni ve hızla gelişen bir teknoloji olduğunu söyledi, bu nedenle, insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak söz konusu olduğunda, e-sigaralardaki nikotin seviyelerinin en iyi seçenek olduğunu düşünmek pek kolay değil.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *