Oğuz Büber - Muhalif Özel
Markası dünyanın en iyi kadınları tarafından giyiliyor.
Tasarımları ve baskıları ile kısa süre içerisinde tüm dünyaya kendisini kabul ettirmiş durumda.
Tasarımlarını taşıyanlar arasında kimler mi var?
Katie Middleton’dan Nicole Kidman’a, Michelle Obama’dan Lily James’e, Sienna Miller’dan Alexa Chung’a; çarpıcı birçok isim markayı kullananlar arasında yer alıyor.
Moda tasarımcısı Erdem Moralıoğlu, kendi adını taşıyan markası ‘Erdem’in 2024 sonbahar ve kış koleksiyonunu British Museum’da sergiledi.
Sanatçı; çalışmalarını, antik eserlerin hayranlık uyandıran arka fonu önünde sergileme şansına erişti.
Moralıoğlu sergide Yunan şarkıcı Maria Callas’tan ve onun 1953’teki Medea operasındaki performansından ilham aldı.
Bunun sebebi ise; Callas’ın da tıpkı orada sergilenen eserler gibi kökünden koparıldığını düşünmesiydi. Düveen Galerisi’ndeki Parthenon Heykelleri’ni onun Yunanlığını temsil eden bir mekan olması nedeniyle kullanmıştı.
Callas, Yunan bir anne babanın çocuğu olarak New York’ta doğmuş, Atina’da ise büyümüş ve eğitimini almıştı. Moralıoğlu şu sözlerle de fikrini tam anlamıyla ifade etmişti:
“Onun Yunanlılığını akla getirecek bir mekanda göstermek istedim. Birinin bir yerden gelip başka bir yere gitmesi fikri bana çok ilginç geliyor. Burada bazı benzerlikler olduğunu düşünüyorum.”
Defilenin altyapısının oldukça iddialı bir şekilde oluşturulduğu, fikrin ortaya çıkışının sağlam temellere dayandırıldığı görülüyor. Fakat defileden memnun olmayanlar da var!
Yunan yetkililer konu hakkında oldukça öfkeliler…
Yunanistan Kültür Bakanı Dr. Lina Mendoni, “British Museum, Parthenon Heykellerinin sergilendiği salonda bir defile düzenleyerek Pheidias’ın başyapıtına hiç saygı göstermediklerini bir kez daha kanıtlamıştır” dedi.
Mendoni ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“British Museum yöneticileri sadece anıtı değil, onun aktardığı evrensel değerleri de değersizleştiriyor ve aşağılıyor. Heykellerin Duveen Galerisi’nde sergilenme ve saklanma koşulları sürekli olarak kötüleşmektedir. Çalınan ve istismar edilen heykel başyapıtlarının Attika* Işığı’nda parlama zamanı gelmiştir.”
Aslında konuya dair detaylı bir içerik daha önce hazırlamıştık. ‘Geçmişte neler yaşandı? Çalıntı eser olayı ne?’ diye merak ediyorsanız ilgili analizimize bakabilirsiniz.
Fakat konuyu kısaca şöyle de özetleyebiliriz:
Yunanistan, Parthenon Heykelleri’nin 19. yy’da Lord Elgin tarafından kendilerinden çalındığını iddia ediyor ve iadesi için onlarca yıldır kampanya yürütüyor.
Londra tarafı ise heykellerin 1802 yılında İngiliz diplomattan yasal olarak satın alındığını ve sonrasında British Museum’a satıldığını öne sürüyor.
Yunanistan ise buna karşılık olarak eserlerin Osmanlı yönetimi altındayken yağmalandığını savunuyor.
British Museum, Yunanistan ile bir ödünç alma anlaşması yapmaya dünden hazır, fakat Atina eserlerin kalıcı ve kesin geri dönüşü konusunda ısrarlı.
Hatta eserlerin tamamen geri dönmesi durumunda periyodik olarak British Museum’da sergilenmesine izin vereceklerini de belirtiyorlar.
Eserler bir gün anavatanına dönecek mi? Bunu zaman gösterecek…
Attika*: Atina’yı da kapsayan Attika Yarımadası.