Belgesel yönetmeni ve yapımcı Gülşah Çeliker, dünya çapında denizci ve kartograf olarak bilinen Piri Reis hakkında belgesel yapma kararını tüm detaylarıyla Muhalif’e aktardı.
Gülşah Çeliker’in anlatımında öne çıkanlar…..
-İngiltere’de yüksek lisansı bitirdiğim zaman bir liste yaptım. Listede Sabiha Gökçen’in yanı sıra Piri Reis’de vardı. Böyle dünya vizyonu içeren hikayeler çocukluğumdan beri ilgimi çekiyor.
-Profesör olan hocam, Piri Reis sempozyumuna gideceğini ve bir tebliğ vereceğini söylediğinde ben de katılmak istedim. Piri Reis’in ölümünün 500. Yıldönümü için yapılan uluslararası bir sempozyumda Amerikalı bir profesörden araştırma yapmak için teklif aldım. Proje büyük kapsamda devam ediyor.
“Önyargılarla boğuşmak zorunda kaldım”
-Piri Reis, keşifler çağımızdaki en önemli kaptanımızdır. Tüm dönemlerin en büyük denizcilik kitabı olarak bilinen kitabı var. Bir İngiliz arkadaşım Piri Reis’i anlatamamışsınız demişti. Sadece 1513 haritası meşhur. Dünya haritası ile ilgili ise sadece 90’lı yılların sonunda yapılmış bir belgesel var.
-Piri Reis, tüm dünya tarihini içeriyor. Yani Akdeniz ülkeleri İtalya, İspanya, Portekiz’den Amerika belki Mısır'a kadar araştırma yapmak gerekebilir. Basra Körfezi'nden Hint Okyanusu kaptanlığına kadar Piri Reis'in muazzam bir hayatı var. Piri Reis, Muhteşem Yüzyıl zirve döneminin bilim adamıdır.
-Sabiha Gökçen, önemli bir kadın kahraman pilot. Kendisinin dünya skalasında ödülleri var ve dünya tarihine adını yazdıran yirmi havacıdan biri. Piri Reis global bilim adamı; harita yapabildiği, harita kitabı olduğu ve atlası olduğu için. Bir de drama belgesel yapmak istiyorum. Bu biraz daha bütçeli bir proje ama bir o kadar da popüler olabilecek potansiyeli bulunuyor.