İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4625 %0.43
38,2087 %-0.12
95.338,00 %-3.107
3.438,40 0,27
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Türk Lirası’ndan Dolar’a geçen Steam, Türkiye’yi Orta Doğu sınıfına atıyor

Türk Lirası’ndan Dolar’a geçen Steam, Türkiye’yi Orta Doğu sınıfına atıyor

Çevrimiçi oyun platformu Steam Türk Lirası’nın dalgalanmasına dayanamayarak dolara geçiş yapacağını bildirdi. Tek geçiş bu değildi ama. Steam’e göre Türkiye artık bir Orta Doğu ülkesi…

Okunma Süresi: 2 dk

Oğuz Büber - Muhalif Analiz


Oyunseverler bilir Xbox firmasının Türkiye pazarı için uyguladığı tarife sürekli övgüye sebep olmuştur.

Firma uzunca bir süre çok komik bir rakamdan aylık abonelik sunmuştu.

Game Pass isimli abonelik formatında yüzlerce oyuna erişim sağlanabiliyordu. Eğer oyunlara tek tek sahip olmak isteyen bir kişi iseniz binlerce katı bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyordu.

Uygun fiyat olarak bahsettiğim tutar 30 TL idi. Game Pass’in şu anda zamlanmış hali bile 80 lira ve Türkiye’de tek öğün bir yemek fiyatından az.

Neden bundan bahsediyorum peki?

Xbox bu zammı dolar kurundaki aşırı yükselişten dolayı yapmak zorunda kalmıştı. Bilgisayar oyunlarını sevenlerinin müdavimi olduğu Steam platformu da benzer bir değişikliğe gideceğini açıkladı.

Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar zaten indirimli bir tarife uygulanan Türkiye’de oyunların çok düşük rakamlara gelmesine neden oluyor. Bunun için Steam firması Türkiye’deki satışlarını artık Türk lirası üzerinden değil de dolar üzerinden yapacak.

Steam’in uyguladığı yerel fiyatlandırma politikası bu sıkıntılı ekonomik dönemde oyun meraklıların kurtarıcısı olmuştu. Bundan sonraki süreçte ise birçok kişinin oyun bile alamayacak duruma geleceği belirtiliyor.

Firma dolar kurunu anlık olarak bize yansıtacağını ifade etse de bir nebze de olsa insaflı davranarak farklı bir kategoriye alacak ve en yüksek fiyattan satış yapmayacak. Tabii bu yine ciddi bir zamla karşılaşacağımız gerçeğini değiştirmiyor.

Steam’in bize yapacağı iyilik ne mi?

Cumhuriyet’in yüzüncü yılını kutlayacağımız bu günlerde Orta Doğu grubunda sınıflandırılmak olacak.

Yani bir oyun firması bile artık bizi Orta Doğu ülkesi olarak görebiliyor ve siz buraya layıksınız diyebiliyor.

Orta Doğu grubunda başka kimler var peki?

-Bahreyn

-Mısır

-Irak

-Ürdün

-Lübnan

-Umman

-Filistin

-Yemen


Steam ve benzeri firmaların ekonomik durumumuz ekseninde aldığı bu kararlar, dünyada artık nasıl konumlandırıldığımızı görmemiz açısından da güzel bir örnek.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *