Oğuz Büber - Muhalif Analiz
Oyunseverler bilir Xbox firmasının Türkiye pazarı için uyguladığı tarife sürekli övgüye sebep olmuştur.
Firma uzunca bir süre çok komik bir rakamdan aylık abonelik sunmuştu.
Game Pass isimli abonelik formatında yüzlerce oyuna erişim sağlanabiliyordu. Eğer oyunlara tek tek sahip olmak isteyen bir kişi iseniz binlerce katı bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyordu.
Uygun fiyat olarak bahsettiğim tutar 30 TL idi. Game Pass’in şu anda zamlanmış hali bile 80 lira ve Türkiye’de tek öğün bir yemek fiyatından az.
Neden bundan bahsediyorum peki?
Xbox bu zammı dolar kurundaki aşırı yükselişten dolayı yapmak zorunda kalmıştı. Bilgisayar oyunlarını sevenlerinin müdavimi olduğu Steam platformu da benzer bir değişikliğe gideceğini açıkladı.
Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar zaten indirimli bir tarife uygulanan Türkiye’de oyunların çok düşük rakamlara gelmesine neden oluyor. Bunun için Steam firması Türkiye’deki satışlarını artık Türk lirası üzerinden değil de dolar üzerinden yapacak.
Steam’in uyguladığı yerel fiyatlandırma politikası bu sıkıntılı ekonomik dönemde oyun meraklıların kurtarıcısı olmuştu. Bundan sonraki süreçte ise birçok kişinin oyun bile alamayacak duruma geleceği belirtiliyor.
Firma dolar kurunu anlık olarak bize yansıtacağını ifade etse de bir nebze de olsa insaflı davranarak farklı bir kategoriye alacak ve en yüksek fiyattan satış yapmayacak. Tabii bu yine ciddi bir zamla karşılaşacağımız gerçeğini değiştirmiyor.
Steam’in bize yapacağı iyilik ne mi?
Cumhuriyet’in yüzüncü yılını kutlayacağımız bu günlerde Orta Doğu grubunda sınıflandırılmak olacak.
Yani bir oyun firması bile artık bizi Orta Doğu ülkesi olarak görebiliyor ve siz buraya layıksınız diyebiliyor.
Orta Doğu grubunda başka kimler var peki?
-Bahreyn
-Mısır
-Irak
-Ürdün
-Lübnan
-Umman
-Filistin
-Yemen
Steam ve benzeri firmaların ekonomik durumumuz ekseninde aldığı bu kararlar, dünyada artık nasıl konumlandırıldığımızı görmemiz açısından da güzel bir örnek.